Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Верховній Раді створили міжфракційне об'єднання «Світове українство»

21 травня у Верховній Раді за ініціативи фракції «Батьківщина» створено міжфракційне депутатське об'єднання «Світове українство». До об'єднання увійшли 29 народних депутатів. Очолив «Світове українство» депутат від «Батьківщини» Іван Крулько. Повідомив Олексій Захарченко.

Представляючи «Світове українство» на брифінгу, Іван Крулько зазначив, що потенціал української діаспори не сповна використовується для відстоювання національних інтересів України.

«Світове українство – це мільйони успішних людей, які є громадянами інших країн, але пам'ятають, звідки вони родом, пов'язують себе з Україною та хочуть зробити свій внесок в адвокацію інтересів України за кордоном та підвищення її позитивного іміджу в світі», - наголосив народний депутат.

За словами Крулька, МФО «Світове українство» забезпечуватиме розробку та затвердження довгострокової стратегії співпраці з діаспорою, а також створення незалежного спеціального державного органу по роботі з нею. Також він додав, що міжфракційне об'єднання сприятиме захисту прав українських громадян за кордоном.

«Ми повинні добиватися на законодавчому та міжпарламентському рівні, щоб наші громадяни, які працюють за кордоном, були соціально захищеними у тих країнах, де проживають. Особливу увагу потрібно приділити українській діаспорі в Росії, яка працює там в дуже складних умовах», - наголосив Іван Крулько.

Депутат додав, що новостворене міжфракційне об'єднання працюватиме над удосконаленням законодавства з питань закордонних українців у таких напрямках, як розширення пільг особам, які мають статус закордонного українця; поширення на них спрощеного порядку набуття громадянства України; створення сприятливих умов для здобуття вищої освіти у навчальних закладах України та ін.

Присутній на брифінгу Директор представництва Світового Конґресу Українців в Україні Сергій Касянчук відзначив, що нове міжфракційне об'єднання сприятиме об'єднанню зусиль українців всього світу, підсилить можливості нашої діаспори.

У свою чергу, Президент Світового Конгресу Українських Молодіжних Організацій Мирослав Гочак, який був одним з ініціаторів створення МФО «Світове українство», наголосив, що об'єднання допоможе покращити комунікацію в різних сферах між українцями, які проживають у нашій державі та в діаспорі, між Верховною Радою та громадськими організаціями українців за кордоном.

Загалом до об'єднання «Світове українство» увійшли 29 народних депутатів з фракцій коаліції: 1. Крулько Іван Іванович 2. Тарасюк Борис Іванович 3. Семерак Остап Михайлович 4. Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна 5. Єленський Віктор Євгенович 6. Гузь Ігор Володимирович 7. Левченко Юрій Володимирович 8. Євтушок Сергій Миколайович 9. Добродомов Дмитро Євгенович 10. Мусій Олег Степанович 11. Кривенко Віктор Миколайович 12. Томенко Микола Володимирович 13. Романова Анна Анатоліївна 14. Соболєв Сергій Владиславович 15. Попов Ігор Володимирович 16. Лунченко Валерій Валерійович 17. Заліщук Світлана Петрівна 18. Кубів Степан Іванович 19. Пацкан Валерій Васильович 20. Шевченко Олександр Леонідович 21. Сотник Олена Сергіївна 22. Медуниця Олег Вячеславович 23. Левус Андрій Мар'янович 24. Барна Олег Степанович 25. Гопко Ганна Миколаївна 26. Гриневич Лілія Михайлівна 27. Черненко Олександр Миколайович 28. Княжицький Микола Леонідович 29. Юринець Оксана Василівна 


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ