Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Фесенко про перший рік президентства Петра Порошенка: що вдалося, що – ні

Рік тому, 25 травня 2014 року, в Україні пройшли дострокові вибори глави держави. Лідер партії «Солідарність», відомий політик і бізнесмен Петро Порошенко, який здобув переконливу перемогу на перегонах, не мав часу на тривалу «розкачку». Країна стояла на порозі політичного колапсу й економічного дефолту, на частині її території нуртували підбурювані з Росії сепаратистські рухи, Крим було анексовано, а за східним кордоном розташувалась, готова вдертися, багатотисячна російська армія. Що вдалось, а чого не вдалось президенту?

Перший рік Петра Порошенка прокоментував для «Гал-інфо» голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Потрібно враховувати, що президент Порошенко стикнувся з принципово інакшою ситуацією, з принципово інакшими викликами, з якими не стикався до нього жоден президент. Країна опинилася в дуже складній ситуації. Відповідно, оцінювати діяльність Порошенка потрібно не з ідеалістичних, а з реалістичних позицій. Немає ідеальних політиків, ідеальних президентів. Очевидно, що процес змін не може й не буде легким. Він буде довгим», – зазначив експерт.

Що вдалось

Конфлікт на Донбасі

«Порошенку вдалось вберегти державу, яка стала об’єктом зовнішньої агресії, й мінімізувати ризики ззовні. Лунає критика, що він обіцяв мир, але мир не наступив. Однак, слід розуміти, що настання миру залежить не тільки від нього. Натомість, ставши президентом, Порошенко звільнив частину окупованої території, й остаточному визволенню Донбасу завадило лише відкрите вторгнення росіян торік у серпні. Сьогодні ситуацію стабілізовано, що вже є досягненням за нинішніх умов», – сказав Володимир Фесенко.

Відновлення й оновлення інститутів держави

Він наголосив, що Порошенку вдалося утримати контроль над ситуацією і всередині країни, вдалось утримати державу від розпаду й започаткувати оздоровчі заходи.

«Ми можемо бачити поступове відновлення державних інститутів. Їхня ефективність подеколи залишається невисокою, але є позитивна тенденція. Передусім йдеться про армію, рік тому якої де-факто взагалі не було. Кількість боєздатних підрозділів, кількість військовослужбовців в рази перевищує торішні показники. Окрім відновлення державних інститутів, розпочався процес їх оновлення. Відбулись перевибори до парламенту, за підсумками яких переконливу перемогу здобули демократичні сили. Так, коаліція нетривка, виникають перманентні сварки, але вона працює», – зазначив він.

Міжнародна арена

«На міжнародній арені можна спостерегти ще більш серйозні результати. Передусім йдеться про Угоду з ЄС про Асоціацію та ЗВТ. По-друге, Мінські домовленості. Так, це вимушені угоди, але вони також привнесли елемент стабілізації на міжнародній арені. Головне на даний момент те, що Російська Федерація визнала Порошенка президентом, і вже не називає його «хунтою». Якби називала, становище було б значно складнішим», – наголосив експерт.

Зміцнення влади

Володимир Фесенко нагадав, що в Україні парламентсько-президентська республіка, яка обмежує повноваження президента.

«Попри це, Порошенко став ключовою і найбільш впливовою фігурою в державній владі. Йому вдалося не тільки втримати свою владу (адже згадаймо, скільки було розмов про третій Майдан, який скине президента), але й зміцнити її. Він не став узурпатором, як дехто прогнозував, але зміцнив свою владу. Сьогодні його позиції значно стабільніші, ніж рік тому», – сказав політолог.

Перелічені аргументи, з точки зору Володимира Фесенка, дозволяють оцінити результати роботи Порошенка впродовж першого року його президентства як на загал позитивні. Втім, це не означає, що він не здобувсь і на заслужену критику.

Чого не вдалось

Зволікання з реформами

«Основні претензії, що звучать на адресу президента, пов’язані з повільним ходом реформ. Почасти це справедливо, хоча слід нагадати, що реформування країни належить все-таки передусім до компетенції уряду. Не вражає поступ і в питаннях децентралізації влади та здійснення конституційної реформи. Разом із тим, ці питання об’єктивно зумовлюються не лише внутрішніми, але й зовнішніми процесами, тому Порошенко, як мені здається, намагається балансувати між зовнішнім і внутрішніми чинниками, шукаючи рівноваги», – висловив переконання Володимир Фесенко.

Корупція

До числа недоліків експерт відніс і зволікання з боротьбою з корупцією.

«Це також почасти відповідає дійсності, хоча процес зрушив з мертвої точки, зокрема, ми бачимо кроки з деолігархізації енергетичної системи країни. Безумовно, потрібно назвати й помилки в кадровій політиці президента, які він, втім, сам частково й виправив», – зазначив Володимир Фесенко.

Бізнес

«Ще одне дражливе питання – це статки президента. Однак, якщо це справді є чи не найбільшим зауваженням до нього, то парадоксальним чином це грає радше за президента, аніж проти нього, адже свідчить, що інших серйозних закидів немає. Хоча, безумовно, це велика проблема, й вона лишатиметься такою на майбутнє», – спрогнозував Володимир Фесенко.

Розмову вів Сергій Стуканов.

Фото: moyagazeta.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ