Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Добровольчий український корпус – це потужніше, ніж ядерна зброя, – ідеолог ДУК

Сьогодні, 26 травня, прес-конференцією у Львові стартувало громадське обговорення законопроекту Дмитра Яроша про Добровольчий український корпус (ДУК), який, на думку деяких його речників, здатний стримувати агресора незгірш за ядерну зброю. Проект закону пропонує легалізувати ДУК без входження до структур ЗСУ, Національної гвардії чи підрозділів МВС.

Всі добровольчі батальйони, що почали масово виникати минулої весни й літа й зіграли важливу роль у зупинці агресора на перших етапах війни, коли Збройні сили України перебували в плачевному стані, впродовж 2015 року було легалізовано шляхом підпорядкування ЗСУ, НацГвардії чи МВС. Така доля спіткала й «Айдар», і «Азов», і «Донбас», і десятки інших добровольчих об’єднань, що підпали під означення «незаконних (нелегальних) збройних формувань» і мусили позбутися цього статусу.

Станом на зараз ДУК залишився єдиною воєнізованою структурою, не підпорядкованою державі. Законопроект Дмитра Яроша передбачає закріплення цього статусу на законодавчому рівні. При цьому передбачається, що фінансуватися ДУК буде із центрального та місцевих бюджетів і одержуватиме озброєння на загальних засадах із Генерального Штабу.

Власне кажучи, обґрунтуванню нагальної необхідності існування такої структури й була присвячена прес-конференція, участь в якій, зокрема, взяли речник ДУК Андрій Шараскін, лідер «Правого сектора» Львівщини Артем Луцак, секретар науково-ідеологічного центру ім. Дмитра Донцова Петро Іванішин та інші.

Петро Іванішин вдався до трьох аргументів: військово-воєнного, педагогічного та гарантійно-конституційного.

На його думку, найкращим запобіжником проти агресії ззовні є обороноздатність та військова потуга держави, тож за часів, коли ЗСУ перебувають не в найкращому стані, наявність добровольчого формування на кшталт ДУК становить серйозний стримуючий чинник для Росії.

«Такий корпус стримуватиме Росію краще за ядерну зброю», – без жарту зазначив Петро Іванішин.

Втім, із його точки зору, цією функцією ДУК не обмежуватиметься й почасти перебере також й освітню (патріотично-виховну) функцію, із якою держава вже 23 роки не дала собі ради.

«ДУК – це патріотичний вишкіл, якого бракує нашій системі освіти», – зазначив він. Зрештою, саме на цьому базується, переконаний Іванішин, і здатність Добровольчого корпусу виступати гарантом конституційного ладу в країні. Мовляв, якщо він об’єднуватиме людей, ладних йти до загину за Україну, то становитиме щонайкращу гарантію її безпеки. При цьому було наголошено, що йтиметься винятково про виховання патріотизму до України, а не про ідеологічне вербування до лав «Правого сектора».

Андрій Шараскін («Богема»), офіційний речник ДУК, звернувся до більш практичного аргументу. На його думку, є люди, що не хочуть підписувати жодних (навіть короткострокових) контрактів з державою, а проте прагнуть зберегти за собою право брати участь у захисті суверенітету країни на громадських (добровільних) засадах. Власне кажучи, місія ДУК – дати їм таку змогу.

Додамо, що Львів став першим містом, в якому пройшло обговорення законопроекту Дмитра Яроша. Далі буде.

Фото: dozor.kharkov.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ