Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Об'єднання громад Львівщини: протестні настрої посилюються

Депутати Львівської обласної ради 2 червня, під час засідання сесії, повинні будуть схвалити план перспективної схеми об'єднання місцевих громад. Тим часом 28 травня у Львові відбулися загальні збори Обласної асоціації місцевих рад «Ради Львівщини» за участю голови Львівської ОДА Олега Синютки, голови Львівської обласної ради Петра Колодія та голів фракцій облради. До участі в засіданні запросили також голів міських, районних рад, науковців та експертів.

Як зазначив на початку засідання Петро Колодій, 2 червня депутатський корпус прийме рішення, яким затвердить проект об'єднаннягромад.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка закликав присутніх не творити ілюзій, адже всі прекрасно розуміють, що стовідсоткової підтримки цього об'єднання немає.

«Кінцевою метою цього об’єднання має бути покращення життя людей, але воно не відбудеться без фінансового ресурсу і кваліфікованих розпорядників цього ресурсу. Первинну ланку ресурсів передадуть громадам. Нині громади живуть за рахунок того, що їм дає держава, це копійки, і громади не мають ресурсів. Тільки шляхом об’єднання громад можна отримати ресурс. У такий спосіб можна стимулювати і молодих фахівців, які стануть очільниками та розпорядниками цих ресурсів», - сказав Олег Синютка.

Старший науковий співробітник Інституту регіональних досліджень Петро Жук зауважив, що нинішній формат існування громад немає перспективи.

«Наприклад, у Турківському районі із більш як 40 громад, лише 3 можуть покривати власними надходженнями адміністративні витрати, вже не кажучи про інші. У Сокальському районі більшість бюджетів є дефіцитними і лише 8 профіцитними. Усі крокі по реформуванню впираються в егоїстичну позицію голів місцевих рад», - сказав Петро Жук.

Він також наголосив, що методика, запропонована Кабміном, не враховує економічні центри, навколо яких можуть гуртуватися громади.

«Гігантизм, який пропонує уряд, не правильний, бо треба враховувати густоту населення», - сказав науковець.

Голова Жовківської ради Тадей Швай заявив, що у Жовківському районі запроектували 17 об’єднаних громад.

«Не можна робити це проти волі людей. Мають бути сходи сіл, треба вислухати думку громади. Мають залишитися райони – це теж думка громади. Нас обирали люди, і ми повинні забезпечити виконання їхніх інтересів», - сказав він.

«Якщо у вас нарахували 17 громад, то нехай буде 17, але, можливо, потім потрібно буде поправити», - сказав Синютка.

Представник Яворівського району додав, що в його районі голови місцевих рад не проти об’єднання, але не хочуть гуртуватися навколо великих міст і саме цю думку потрібно взяти до уваги.

Представник Сколівської райради заявив, що 2 червня завчасно голосувати за такі зміни.

Натомість Олег Синютка заявив, що питання об’єднання громад 27 травня було на розгляді в Кабміні і там вже сказали, що таке об’єднання, яке пропонує Львівщина, не по їхній методиці.

«Якщо ми нічого їм не запропонуємо, то нічого й не зможемо відстояти, а відтак, там зроблять так, як вважатимуть за необхідне», - сказав Синютка.

Голова фракції «Народний фронт» Анна Костюк заявила, що не правильно буде приймати рішення без рішення громад, а тому на це питання потребує часу.

Представники районів Львівщини заявили про те, що громади не мають уявлення про те, яким буде їхнє майбутнє та як відбуватимуться вибори. Люди, начебто, найбільше переживають за збереження пільг, ФАПів та шкіл.

Голова Миколаївської районної ради повідомила, що спершу було вирішено, що буде одна громада, але чим більше проходило обговорень, тим більше громад утворювалося.

За словами Олега Синютки, питання варто таки розглянути на сесії Львівської обласної ради. Петро Колодій закликав усіх голів місцевих рад Львівщини прийти 2 червня на сесію Львівської обласної ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ