Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Незрячі львів’яни проводять майстер-класи зі створення книг у форматі DAISY

Група незрячих львів'ян повернулась з тривалої поїздки Україною, під час якої для публічних та наукових бібліотек Київщини, Чернігівщини, Житомирщини, Волині презентувалися майстер-класи зі створення літератури у форматі DAISY, повідомила прес-служба НУ «Львівська політехніка».

Керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребам Національного університету "Львівська політехніка" Оксана Потимко розповідає, що DAISY- формат є альтернативою рельєфно-крапковій книзі, брак якої в Україні очевидний. Створити книгу в форматі DAISY може кожен бажаючий, потрібні лише певні навички та програми. Під час науково-практичних семінарів та майстер-класів львів'яни ділилися і знаннями, і програмним забезпеченням, а також презентували чимало інших унікальних розробок, які поки-що є лише на Львівщині.

Семінари та майстер-класи відбулися, зокрема,  у Національній парламентській бібліотеці України, Національній бібліотеці ім. В. Вернадського НАН України, Житомирському державному педагогічному університеті та інших. Наприкінці травня цього року вже виготовлено понад 900 книг у форматі DAISY. Над їх створенням працюють інваліди по зору з різних куточків України, які минулого року навчалися у Швеції (SvefiAcademy).

Паралельно група працює над вдосконаленням законодавчої бази, яка дозволятиме за прикладом країн Європи адаптовувати для незрячих користувачів кожну опубліковану в Україні книгу. Це надзвичайно гостре питання, якщо взяти до уваги, що жоден вищий навчальний заклад України не має підручників для незрячих студентів. Майже аналогічна ситуація спостерігається і в системі шкільної освіти, особливо якщо йдеться про підручники для сліпих дітей, які навчаються поза межами спеціальних шкіл-інтернатів.

«Глибоко  знаючи ситуацію із середини, незрячі львів'яни взялися підставити плече державі і розпочали власними силами створювати Першу українську дейзі-бібліотеку. Адже книга у форматі DAISY - це альтернатива брайлівському підручнику (яка водночас не виключає Брайль з користування): такі книги мають функцію навігації, внаслідок чого пошук будь-якого  потрібного розділу, параграфу, сторінки тощо в аудіокнизі здійснюється миттєво. Таким чином, дейзі-книга стає незамінною для сліпих студентів, учнів, фахівців», - говорить Оксана Потимко.

З 1 червня команда львів'ян знову вирушає в подорож. Цього разу — на  Івано-Франківщину, Чернівеччину та Хмельниччину. А вже з 14 травня на них очікують в Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській і Черкаській областях. Семінари проводитимуться не лише в наукових бібліотеках, але й в багатьох вищих навчальних закладах, а також в системі Українського товариства сліпих. Додому команда повертається лише 3 липня.

Нагадаємо, що над створенням Першої української дейзі-бібліотеки працюють спільно  Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребам Національного університету "Львівська політехніка" та Львівський обласний осередок ВГО "Українська спілка інвалідів - УСІ" в партнерстві з академією "Svefi" (Швеція).  Наприкінці цього року доступ до новоствореної бібліотеки матимуть усі бажаючі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ