Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У музеї Пінзеля – виставка барокової скульптури

У четвер, 28 травня, у Музеї Й. Пінзеля відкрили виставку "Скульптори І. Пінзель та І. Пфістер. Витоки й апогеї українського бароко". Виставка охоплює колекцію скульптур із фондів Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького та інших музеїв України, зокрема Державного історико-архітектурного заповідника міста Бережани Тернопільської області. Повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Експозиція виставки супроводжується візуальним рядом: на стендах представлені текстові матеріали та фотографії творів І. Пфістера у храмах України та Польщі (костел єзуїтів, каплиці Боїмів та Кампіанів у Львові, замкові каплиці у Бережанах, катедральній базиліці в Тарнові (Польща та ін.)

Довідка.

Колекція львівської барокової скульптури зібрана у Львівській картинній галереї в результаті експедиційної роботи музейних працівників у 1960-1970 роках. У часи, коли цій великій спадщині української культури загрожувало повне знищення, невеликий колектив врятував від загибелі близько двох тисяч творів мистецтва. Музей барокової скульптури Йоганна-Ґеорґа Пінзеля створений на матеріалах тієї частини спадщини видатного майстра, якій судилося вціліти.

Йоган Георг Пінзель – один із найталановитіших європейських скульпторів ХVIII ст., творчість якого набуває особливого розмаху і сили у другій половині XVIII ст. Він зумів досягнути досконалості в зображення містичного і драматичного, що добре видно у творах, які експонуються в музеї, серед яких: "Ангел", "Розп'яття", "Жертвоприношення Авраама", "Самсон, що роздирає пащу лева" та інші всесвітньовідомі твори.

Ян (Йоган) Пфістер – найвидатніший скульптор на межі XVI–XVII ст., що творив у Вроцлаві, Тарнові, Львові та Бережанах. Працював переважно в мармурі та алебастрі, інколи з деревом. Пфістер створив надгробки Я. Свощовського в домініканському костьолі у Львові, А. Синявського в Бережанах, Острозьких у Тарнові, оздоблював каплицю Боїмів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ