Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина домовилися з німецькими фахівцями про впорядкування військових поховань

Питання дослідження та впорядкування військових поховань загиблих в часи Першої та Другої Світових воєн обговорили у п'ятницю, 29 травня, під час зустрічі голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка та президент Німецької народної спілки догляду за військовими похованнями Маркус Мекель. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

"У багатьох містах України під час війни загинули сотні тисяч німецьких солдат, і лише після 1990 року ми отримали можливість облаштувати колективні цвинтарі на території вашої країни, в тому числі і на Львівщині, - зазначив Маркус Мекель. - Ми впродовж багатьох років для всіх солдат, які загинули у Західній України, створили колективне кладовище в Потеличах, де поховано близько 14 тисяч німецьких солдат. Пошукові роботи та ексгумація останків тривають. Щороку ми встановлюємо близько 500 загиблих осіб".

Окрім того, як розповів Маркус Мекель, німецький уряд продовжив роботу програми з дослідження імен військовополонених, в тому числі і українських, які загинули в таборах Німеччини. "Це має бути співпраця на рівні Міністерства закордонних справ, уповноваженого уряду з питань культури, а наша організація буде координатором цієї роботи. Потрібно дати можливість родичам загиблих солдат дізнатися про їх долю та місце поховання. Уся інформація про встановлених осіб військових передається в ті країни, звідки вони походять", - зазначив Маркус Мекель.

"Нам потрібно налагодити співпрацю і обмін такими даними, бо це важливо для нащадків тих, хто загинув в таборах. Це дасть можливість нашим людям отримати доступ до історії своїх родин, - підкреслив Олег Синютка. - Про своїх громадян потрібно піклуватися, де б вони не були. Важливо, щоби ці могили нагадували живим людям про неприпустимість військових конфліктів".

Німецька делегація під час свого візиту на Львівщину планує відвідати збірне німецьке кладовище в Потеличах Жовківського району та оглянути процес ексгумації останків німецьких солдат біля римо-католицької церкви в Буську.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ