Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Miss Ukraine. Lviv region 2015»: без права на титул «Міс Львів»?

У шоу-бізнесі, як в будь-якому бізнесі, є новатори і є «послідовники». Перші створюють нові ходи, а другі сідають їм «на хвіст» або шию, експлуатуючи чуже. Найчастіше – це неприкрите «запозичення» чужого бренду або логотипу з грубим порушенням авторського права.

У Львові подібний скандал спалахнув навколо конкурсу краси, який останні тижні активно анонсують ЗМІ та білборди міста. Річ у тому, що логотип та авторське право на проведення конкурсу в судах оспорюють ТзОВ «Міс Львів» та організаторка цьогорічного конкурсу Валерія Никифорець.

Але незважаючи на це, мас-медіа сповістили львів’ян та гостей міста про конкурс дівочої вроди, який має відбутися 16 червня у Львівській опері. Як повідомляють ЗМІ, директором цього заходу є Никифорець Валерія. А назви заходу всюди з’являються різні – це «Міс Львів», «Miss Lviv» або «Miss Ukraine. Lviv region 2015». Спробуємо з`ясувати, що стоїть за такою багатоликістю і кому все ж таки належить логотип конкурсу.

Для цього мабуть потрібно трішки покопирсатися в історії цієї війни. Зокрема, в статтях за 2009-2010 рік появляться перші проблиски.

Як йдеться у статті «Скандал у львівському шоу-бізнесі!», Христина Чаплін 17 грудня 2010 року подала заявку про реєстрацію знака для товарів і послуг в Україні, а саме: комбінованого знака, який містить зображення корони та двомовний напис «MISS LVIV» та «МІС ЛЬВІВ». Також у відомостях державного реєстру інтелектуальної власності бачимо, що Чаплін Х.Б. отримала свідоцтво на право власності 11 липня 2011 року, а Никифорець І.І. – на той самий логотип ­­– 12 вересня 2011року.

Своєю чергою колишня власниця логотипу Гражина Чаплін у телефонній розмові зазначила, що права на конкурс були продані згодом ТзОВ «Міс Львів»і, що товариство у вересні планує запустити одноімений телепроект. А до липневого конкурсу дане ТзОВ не має ніякого стосунку.

Також пані Гражина розповіла, що її конкурентка з’явилася у цьому бізнесі значно пізніше та начебто на власний страх та ризик провела конкурс з метою виграти у ньому.

«Конкурс проводиться у Львові з 2001 року. Організовувала його Галина Грохольська. З 2004 року я стала продюсером конкурсу. У 2007 році ми дійсно перестали проводити конкурс через брак коштів. Не хотіли проводити як-небудь, не якісно. Право на товарний знак та назву були зареєстровані мною раніше, ніж в Никифорець. Згідно із Законом України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» ст.6, п.3, законні права на знак має той, хто зареєстрував його раніше, – наголошує Гражина Чаплін.

«У цьому бізнесі Никифорець з’явилася лише у 2009 році. Вона звернулася у офіс «Міс Львів» з пропозицією провести конкурс, Натяк був такий,що саме вона мала б перемогти. Ми відмовили, оскільки, на нашу думку, Валерія Никифорець не пройшла б навіть кастингу. Тоді вона орендувала Гранд-клуб «Софію», де сама провела цей конкурс і виграла у ньому. Після такої зухвалої поведінки ми вирішили боротись з пані Никифорець законним шляхом – у суді», – додає пані Гражина.

На фото у цій статті пані Валерія з сигаретою. Скоро вона виграє конкурс краси.

«Наразі є діюча постанова суду не використовувати логотип «Міс Львів» до вирішення питання по суті. Цедоведено до відома Никифорець, але вона, порушуючи прраво, організовує конкурс під цим брендом, що є неприпустимим. І найголовніше, учасниці цього конкурсу, за нашоюж оцінкою, не мають юридичного права на титул «MissLviv 2015». Ця подія може мати будь-яку назву, а переможниця конкурсу може розраховувати хіба на титул «Miss Ukraine. Lviv region 2015. Прав на назву «MissLviv» пані Никифорець ніколи не мала, але активно використовує його. Беручим до уваги це ми просимо ЗМІ не використовувати словосполучення «MissLviv», інформуючи громадськість про події, що стосуються конкурсу, – повідомили у ТзОВ «Міс Львів».

«Використовувати логотип «MISSLVIV» організаторам заборонено, але...

Никифорець Валерія переконана, що назва конкурсу та логотипи не мають принципового значення і має намір провести конкурс краси 16 червня, незважаючи на заборони суду.

«Ми судимось вже давно і це безкінечний процес. Я вважаю, що назва конкурсу немає суттєвого значення. Головне, що тільки я маю ліцензію від MissUkrаine для того, щоб згодом відправити переможницю на конкурс «Міс Україна» та «Міс Світу».

Наразі виглядає так, що юридично перемагають власники торгової марки, зареєстрованої пані Чаплін у липні 2011 році. Однак краса непереможна! Можливо цього року вона переможе суди, закон та інші несуттєві речі.

Анна Чистякова.

Агенція Гал-інфо готова надати слово всім зацікавленим сторонам.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ