Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

19 листопада у світі відзначають День боротьби з хронічними обструктивними захворюваннями легень

19 листопада у світі  відзначають День боротьби з хронічними обструктивними захворюваннями легень (ХОЗЛ), що є однією з найважливіших проблем сучасної охорони здоров’я.

Сьогодні ХОЗЛ посідає четверте місце серед всіх причин смертності у віковій групі старше 45 років. У світі налічується понад 600 млн хворих на ХОЗЛ, щорічно реєструється 3 млн смертей від цієї хвороби. Незважаючи на такі цифри, фахівці вважають, що вчасно діагностується лише близько 25% випадків захворювань.
За словами головного пульмонолога Львівської області, кандидата медичних наук Н. Рудницької у більшості випадків пацієнт потрапляє до пульмонолога із задавненими формами хвороби, часто під час її загострень. Людина кашляє місяцями, лікується самотужки, і лише коли починається задишка, загальна слабкість, інші проблеми, приходить до пульмонолога. Симптоми хвороби прогресують дуже повільно впродовж багатьох років. Ще рік тому  у Львівській області на обліку знаходилось понад 47 тисяч осіб з хронічними обструктивними захворюваннями легень (бронхіальною астмою, емфіземою, хронічним обструктивним бронхітом). Щорічно реєструється майже 4 тисячі нових хворих, які вперше звернулися до лікаря з цими проблемами.
Головною причиною виникнення ХОЗЛ є куріння (90% випадків). Окрім цього, на розвиток хронічних обструктивних захворювань легень значно впливають забруднене повітря, шкідливі умови праці. Рентгенологічне дослідження не показує патологічних змін у легенях пацієнтів з легким ступенем хронічних обструктивних захворювань. Тому найважливішим показником для оцінки існуючої обструкції, ступеня важкості та прогресування ХОЗЛ є спірографічне дослідження функції зовнішнього дихання.
У Львові таке обстеження можна пройти в обласному клінічному діагностичному центрі, Львівському регіональному фтизіопульмонологічному центрі та у центрі «Пульміс» 5-ї комунальної міської клінічної лікарні. Лікарі не можуть вилікувати ХОЗЛ, але вони можуть допомогти зменшити симптоми хвороби і загальмувати процес пошкодження легень, значно покращити якість і тривалість життя пацієнта. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ