Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

1 березня - Всесвітній день імунітету

Всесвітній день імунітету відзначається щорічно 1 березня, починаючи з 2002 року, за ініціативою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я . День обраний не випадково - на початку весни проблеми, пов'язані з порушеннями функцій імунної системи, виражені особливо яскраво. Про це повідормсила прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Мета цього дня полягає в залученні уваги широкої громадської до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.

Згідно даних ВООЗ, на сьогоднішній день більша частина захворювань пов'язана з порушенням коректного функціонування імунної системи. Прогнозується, що у XXI столітті алергічні та імунодефіцитні хвороби за поширеністю вийдуть на одне з перших місць.

Надмірна імунна відповідь при потраплянні певних генетично чужорідних речовин/алергенів призводить до розвитку алергії, а, навпаки, знижена, до імунодефіцитних станів. Часто знижена функція імунної системи може бути вродженою, що вкладається в поняття вродженого імунодефіциту і потребує постійного моніторного спостереження та лікування. До причин, що викликають порушення опірності організму, відносяться: травми (хімічні, фізичні, психоемоційні), вплив стероїдів, хронічний стрес, гіперінсоляція, неконтрольоване застосування медикаментів, хронічні неліковані інфекції, злоякісні пухлини. При правильному лікуванні за рахунок потужної компенсаторної функції імунної системи відбувається відновлення її функцій.

Імунна система – це система «коректного нагляду», яка забезпечує індивідуальність та цілісність організму шляхом захисту організму від генетично чужорідного впливу внутрішнього і зовнішнього середовища та відрізняти власні структури організму від генетично чужих. Здійснюється вона за рахунок різних компонентів природженого та набутого імунітету. Імунна система вступає на захист організму поетапно. Першою перешкодою для проникнення «чужака» в організм є фізичні бар’єри (шкіра, слизові оболонки). Порушення роботи імунної системи приводить до пошкодження механізмів регуляції всіх фізіологічних та патологічних процесів, послаблення імунологічного контролю та, врешті, до порушення в роботі всіх органів і систем, включно із алергічними та аутоімунними хворобами, онкопатологією. Для того, щоб наш організм в повній мірі справлявся з майбутніми хворобами, ми повинні ретельно дбати про свій імунітет.

Важливо пам`ятати просту істину: краще попередити захворювання, ніж потім з ним боротися. Тому не ризикуйте своїм здоров`ям, а при появі таких симптомів як стійке підвищення температури тіла (37.0-37.3⁰С); хронічне «першіння» в горлі; часті інфекційні захворювання; збільшення лімфатичних вузлів; біль голови; біль в м’язах; хронічна втома; в'ялість; порушення пам’яті; знижена здатність до концентрації уваги; сонливість або безсоння; депресія; часті гноячкові висипання на шкірі, звертайтесь на консультацію до лікаря імунолога, щоб вчасно і коректно усунути небажаний стан та уникнути розвитку можливих ускладнень.

Довідка.

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації з імунології Христина Ліщук-Якимович, згідно даних порівняльного аналізу надання консультативної допомоги позаштатними фахівцями з імунології у Львіві та Львівській області у 2015/2016 роках, зросла кількість проконсультованих хворих на 16%, зокрема, з встановленими вторинними (вірусними, бактерійними, аутоімунними) імунодефіцитними порушеннями.

Протягом 2016 року було виявлено первинні імунодефіцити у 10 пацієнтів, інші імунодефіцитні порушення - у 3164 пацієнтів. Зокрема, серед вторинних імунодефіцитних станів зареєстровано 1665 алергічних, 1225 – аутоімунних захворювань, 250 злоякісних новоутворів, 86 імуноконфліктних синдромів, 8 трансплантаційних розладів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ