Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема, повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я Львівскої ОДА.

СНІД було офіційно відкрито 5 червня 1981 року в Центрі контролю захворювань Сполучених Штатів Америки. Вперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року. Таке рішення затвердили на міжнародній зустрічі міністрів охорони здоров'я, які обговорювали необхідність обміну інформацією щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу. Метою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом є підвищення глобальної обізнаності про ВІЛ/СНІД і демонстрація міжнародної солідарності перед пандемією.

Заходи, що проводяться в цей день, традиційно відбуваються із символом — Червоною стрічкою. Її створив художник Франк Мур, і у 1991 році цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто одягає Червону стрічку, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.

ВІЛ-інфекція - тривала інфекційна хвороба, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) та характеризується прогресуючим ураженням імунної системи. Синдром набутого імунного дефіциту (СНІД) – кінцева стадія ВІЛ-інфекції, що перебігає з ураженням імунної та нервової систем і проявляється розвитком тяжких вірусних, бактеріальних, паразитарних уражень або злоякісних новоутворень. При ВІЛ-інфекції повільно, але неухильно руйнуються незамінні компоненти імунної системи інфікованої людини, і на певному етапі стає неможливим формування ефективної імунної відповіді не лише щодо ВІЛ, але й інших збудників. Настає період, коли починається розвиток опортуністичних інфекцій і злоякісних пухлин, які характеризують синдром набутого імунодефіциту (СНІД). Внаслідок ускладнень, спричинених опортуністичними інфекціями або злоякісними захворюваннями, настає смерть людини, зараженої ВІЛ  

До цього часу ВІЛ/СНІД залишається невиліковною хворобою, однак, за умови застосування сучасної антиретровірусної терапії, прогресування хвороби вдається призупинити, та інфікована людина перестає бути джерелом зараження для інших осіб.  

26 листопада, за сприяння департаменту охорони здоров’я, Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДу та Благодійного фонду "Аванте", проводилася інноваційна кампанія з профілактики ВІЛ під гаслом «Вірю - Не вірю». Акція була спрямована на інформування, тестування та вчасне виявлення ВІЛ-інфекції, інших соціально небезпечних захворювань. Для усіх бажаючих у приміщеннях двох гіпермаркетів «АШАН» (с.Сокільники, вул.Стрийська, 30 та м. Львів, вул.Володимира Великого, 58) в спеціально облаштованих для цього палатках, проводилось добровільне безкоштовне, анонімне та конфіденційне консультування і тестування на ВІЛ, вірусні гепатити та сифіліс. 

Довідка. 

Україна є лідером за темпами поширення епідемії: кожен 200-ий українець живе з вірусом імунодефіциту людини. За оціночними даними, в нашій державі близько 220 тисяч українців мають ВІЛ-позитивний статус. Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні.

За даними Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, за 9 місяців 2016 року взято під медичне спостереження 332 осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція, що на 4,8% більше, ніж за 9 місяців 2015 року. Упродовж 9 місяців 2016 року зареєстровано 120 випадків СНІДу, що на 7% менше, ніж за 9 місяців 2015 року.

У структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції серед зареєстрованих осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція продовжує зростати частка осіб із статевим шляхом інфікування ВІЛ, і за 9 місяців 2016 року досягла 56,6%. Слід зазначити, що також зменшується частка споживачів ін’єкційних наркотиків (СІНів) серед взятих на облік хворих у стадії СНІДу – 41,7%, і, відповідно, зростає частка інфікованих серед СІНів статевим шляхом – 58%

Станом на 1 жовтня 2016 року в області під медичним спостереженням перебувало 3180 ВІЛ-позитивних (поширеність захворювання на ВІЛ-інфекцію складає 126,4 випадків на 100 тис. населення, що майже в 2,5 рази нижче, ніж середньоукраїнський показник – 306,8), в тому числі 984 осіб -  хворі на СНІД.

В області за 9 місяців 2016 року офіційно взято на облік 54 дитини, які народилися від ВІЛ-позитивних матерів. В ЛОЦ СНІДу станом на 1 жовтня 2016 року на офіційному обліку в педіатра знаходиться 243 дітей, з них 54 дитини з підтвердженим ВІЛ-статусом. У решти (189 дітей) – неуточнений діагноз (в стадії підтвердження).

На даний час 1363 особи, в тому числі 50 дітей хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, отримують безкоштовно антиретровірусну терапію згідно із Клінічними протоколами. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ