Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

1 жовтня на Львівщині відсвяткують 100-річчя Cоюзу українок та День союзянки

1 жовтня на Львівщині відзначатимуть 100 років із дня заснування союзу українок та День союзянки, - прес-служба Львівської ОДА.

У межах святкування об 11.00 відбудеться святкова літургія у храмі св. Михайла у Львові. Опісля, учасники святкування із різних районів Львівщини сформують колону, що вирушить центральними вулицями з площі перед храмом св. Михайла до фігури Матері Божої. Тут відбудеться коротка молитва та учасниці ходи зачитають декларацію “Жінки проти війни”, також опісля відбудеться урочиста академія у Львівській філармонії.

Довідка:

У 1917 р. «Жіноча громада» дістає назву «Союз українок» з осідком у Львові. Впродовж наступних років організація структуризувалась і розрозталась, і налічувала понад 60 філій. У1921 році відбувся установчий з'їзд і прийнятий Статут.  .

Діяльність Союзу Українок двічі забороняли. Вперше - 17 лютого 1929 р. за збір коштів на підтримку Комітету допомоги політичним в’язням. Тоді організацію звинуватили у політичній діяльності, непередбаченій їхнім статутом. Вдруге ця заборона була оголошена 5 травня 1938 р., коли польською владою було опечатано приміщення головної управи, приводом до чого стала участь Союзу українок у роботі Контактного комітету. Союз Українок, утім, пережив польську владу на Галичині, його ліквідували «перші совіти» у 1939 році.

Діяльність Союзу Українок відновили у 1989 році у Львові, а в 1991 утворилася Всеукраїнська організація Союзу Українок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ