Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

2011-тий оголосили Міжнародним роком лісів

З метою просування сталого управління і збереження лісових ресурсів Генеральна Асамблея ООН на вісімдесят третьому пленарному засіданні 20 грудня 2006 оголосила 2011 рік Міжнародним роком лісів, повідомили в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Львівській області.

Ліси називають "Легенями планети": вони поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Ліс - середовище проживання приблизно 3/4 всіх видів рослин, тварин і грибів, що існують на нашій планеті. Ліс - частина культурно-історичного середовища, під впливом якої формуються культура і звичаї цілих народів, ліс - джерело роботи та матеріального благополуччя значної частини населення. Ліс служить джерелом деревини і продуктів її переробки, харчових і лікарських ресурсів та інших матеріальних цінностей.

Слід зауважити, що ліси Львівської області займають 31,8% її території, тоді як у середньому по Україні цей показник складає 15,7%. Ліси на Львівщині займають площу 694,56 тис. гектарів, що становить понад 8 % загальної площі лісів держави. Для порівняння: загальна територія області складає лише 3,6 % від території України. За загальною площею лісів Львівщина займає третє місце по Україні після Волинської та Житомирської областей.

Ліси по території області розміщені нерівномірно. Основна частина вкритої лісом площі припадає на гірські райони Карпат, а також Розточчя, Гологори, Мале Полісся. Найбільші масиви лісів зосереджені в Сколівському (101,5 тис. га), Турківському (69,5 тис. га), Старосамбірському (56,5тис.га), Яворівському (56,3тис.га) та Дрогобицькому (47,2 тис. га) районах. В Стрийському (24,2 тис. га), Самбірському (12,1 тис. га), Городоцькому (8,7 тис. га) районах ліси займають незначні площі. Якщо брати відсоток вкритої лісом площі по районах, то найбільша вкрита лісовою рослинністю площа є в Сколівському (72,5 %), Турківському (57,9 %) та Старосамбірському (47,1 %) районах; серед рівнинних слід відмітити Яворівський (37,5 %), Бродівський (34,2 %) та Перемишлянський (31,2 %) райони. Найменш лісистими є Городоцький (12,4 %), Самбірський (13,4 %) та Пустомитівський (15,6 %) райони, тобто рівнинні райони, що пов’язано з давнім освоєнням даних територій та високою щільністю населення.

Міжнародний рік лісів дозволить привернути увагу громадськості до проблем сталого управління і збереження всіх типів лісів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ