Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Огляд найважливіших світових подій 2017 року

Рік, що минає, відзначився зростанням політичного популізму на всіх континентах світу і створив загрозу для демократичних основ та для гарантій прав і свободи людини, а водночас відкрив можливості посиленню автократичних режимів.

На цьому загальносвітовому тлі лідери з числа представників політики «сильної руки» у Туреччині, Китаю, Філіппінах, КНДР і на РФ пропонують власну систему вождизму в статусі більш надійної гарантії благополуччя і безпеки для своїх підвладних, аніж підзвітний громадянам уряд і верховенство права. Зазначені диктаторські тренди підсилюють пропагандою, яка понижує демократичні правові стандарти і кидає виклик законам та інституціям, які відстоюють людську гідність, толерантність і рівність, – наголосили у нью-йоркській міжнародній правозахисній організації «Human Rights Watch».

2017 рік був особливо насиченим міжнародними подіями, багато з яких стали знаковими і спричинили суттєвий вплив на світову історію. Чим же особливим запам'ятається цей рік? Які події, що відбулись, мають підстави для їхньої фіксації у світових історичних аналах із огляду їхнього значення на міжнародній арені?

Республіканець і 45 президент США

Можна впевнено констатувати, що головною і визначальною подією 2017 року стала інавгурація Дональда Трампа на посаду президента наймогутнішої країни, а також його президентські ініціативи. Два головні меседжі президента США – «Америка понад усе!» та «Джерелом влади стане народ!».

Його перемога стала цілковитою несподіванкою. Впродовж кількох місяців після оголошення результатів голосування, у США не вщухали масові акції протестів. Виборці Хілларі Клінтон ніяк не могли змиритись із поразкою своєї кандидатки, а також із новою американською політикою після двох президентських термінів демократа Барака Обами.

Панєвропейський президент Франції

Наступною важливою світовою подією стала перемога Еммануеля Макрона під час президентських виборів у Франції. Лідери європейських країн сприйняли звитягу Макрона як нову політичну надію. Переконаний прихильник посилення ЄС, фахівець із питань економіки та фінансів, молодий енергійний політик цілком здатний внести новий імпульс у європейське політичне життя. Окрім економічного покращення добробуту європейців, Макрон має намір суттєво посилити співпрацю європейських розвідувальних служб та поліцій на тлі поширення світового тероризму.

Парламентські вибори у ФРН

Вибори до німецького парламенту стали важливою подією не тільки для ФРН – економічної суперпотуги Європи і важливого світового гравця – а й для ЄС та решти світової спільноти. Цьогорічні вибори стали змаганням, хто в наступні чотири роки визначатиме політику ЄС. Характерно, що німецькі вибори завершили своєрідний виборчий цикл у провідних державах ЄС, які дотичні до деескалації московської агресії в Україні. Лідерка партії Християнських демократів і передвиборчих перегонів Ангела Меркель і надалі залишається першою політичною особою ФРН.

Ядерна загроза від КНДР

Ще одна глобальна подія, до якої була прикута увага всього світу, стало розгортання ядерного потенціалу КНДР під патронатом Москви. Диктатор КНДР погрожував завдати ядерного удару по американському острові, де розташована американська військова база. Президент США у відповідь попередив, якщо товариш Ин не припинить погрожувати США, його режим буде жорстко знищений. Світові ЗМІ вдались до розкручування ядерної істерії, щоби збільшити свої тиражі та прибутки.

Велика арабська криза

У червні ЗМІ повідомили, що дев’ять арабських країн розірвали дипломатичні відносини з Катаром, а згодом ця група поповнилась іще сімома арабськими країнами. Ця коаліція закрила для Катару свої прикордонні пункти пропуску і термінали для наземного, повітряного і морського транспорту.

Експерти Інституту всесвітньої історії НАН України вважають, що головною причиною зіткнення Катару з групою арабських країн стали політичні амбіції Дохи, яка підтримує панарабську організацію «Брати-мусульмани». Через цю підтримку керівництво Катару ввійшло у відкрите протистояння з арабськими монархіями, які вбачають в організації «Братів-мусульман» загрозу для свого існування.

Відцентрові тенденції у Каталонії

До загально-деструктивної європейської течії сплеску локального сепаратизму долучилась і одна з іспанських автономій – Каталонія. Під час місцевого референдуму, в якому взяли участь 43% каталонців із правом голосу, 90% з них проголосували за незалежність Барселони від Мадриду.

Після того, як Мадрид не визнав результати референдуму, це підштовхнуло парламент Каталонії до самопроголошення незалежності. У відповідь іспанський Сенат проголосував за активацію статті 155 Конституції Іспанії (вперше в історії країни від часу прийняття конституції 1978 р.), яка передбачає запровадження прямого правління в автономіях.

ХХІІ саміт G20, розширення ШОС і ХХХІ саміт АСЕАН

«Велика двадцятка» справедливо вважається найбільш авторитетним політичним клубом, де ухвалюють рішення глобальних питань світової політики та економіки. Цьогорічний саміт G20 мав такі пріоритети:

▪ «розбудова пружності» (корегування тенденцій глобалізації в контексті загальносвітової інтеграції);

▪ «вдосконалення стійкості» (питання клімату і використання енергії, план перспектив до 2030 року, цифрова економіка, охорона здоров'я і посилення у суспільстві ролі жінок);

▪ «підтвердження відповідальності» (посилення співпраці щодо переміщення і міграції, боротьба з тероризмом, подолання корупції та забезпечення продовольством).

*****

Шанхайська організація співробітництва (ШОС) підтвердила своє реноме – гарантії політичної стабільності, зміцнення безпеки, розширення економічної взаємодії, спільний розвиток і процвітання народів Євразійського простору. РФ традиційно ставиться до ШОС як до антизахідного майданчика для посилення свого впливу на міжнародній арені. Китай використовує ШОС як інтеграційну структуру для посилення своєї економічної ролі у світі з метою просування глобального китайського проекту «Один пояс – один шлях». Решта країн ШОС перебувають у більшій або меншій залежності у зоні інтересів Москви і Пекіну.

Під час саміту ШОС відбулась історична подія – перше розширення організації шляхом вступу до неї нових повноцінних членів після понад 10 років від моменту набуття статусу спостерігачів. До ШОС навіть долучились давні антагоністи – Індія і Пакистан – задля майбутніх проектів із Пекіном.

*****

У Манілі відбувся черговий саміт Асоціації країн Південно-Східної Азії (АСЕАН), до складу якої входять десять країн регіону. Цю міжнародну регіональну організацію створили у 1967 році в Бангкоку під час наради міністрів закордонних справ п’яти країн регіону. Неоіндустріальний тип розвитку перетворив АСЕАН на інтеграційний економічний блок із ВВП у $2,5 та числом населення орієнтовно 630 млн – більшим, аніж в Європейському Союзі чи Північній Америці. Сукупний потенціал АСЕАН еквівалентний шостій економіці світу. За прогнозами експертів, у 2030 році АСЕАН за обсягом економіки посяде четверте місце у світі.

Падіння «руского міра» – матеріальне і моральне

Виступаючи під час з'їзду «Єдиной Росії», делегати якого вирішили сприяти перепризначенню руского лідера на безстроковий термін очільника Кремля, Путін визнав, що під його керівництвом на РФ настала катастрофічна бідність, масштаби якої «вже стали принизливими для руских людей». Багаторічний кремлівський вождь наголосив, що майбутнє РФ під його керівництвом залежить від того, чи вдасться йому зберегти і примножити те, що він досягнув за останні роки.

В останньому прогнозі МВФ констатував провал політики путінського режиму – економіка РФ продовжила відставання від розвинених країн світу. В 2018 році, наголосили міжнародні експерти, зубожіння на РФ набере іще більших обертів через нарощування світового видобутку сланцевого газу.

Водночас науковці РАН РФ (група філософів, економістів, психологів, юристів, соціологів) у своєму дослідженні дійшли висновку, що на РФ посилилась динаміка падіння індексу морального стану суспільства (ІМСС) до порогу «моральна деградація».

Олімпіада-2018 і допінговий скандал

На початку грудня комісія Міжнародного олімпійського комітету вирішувала долю спортсменів із РФ і можливість їхньої участі в Олімпійських іграх 2018 року, які відбудуться в Пхенчхані (Південна Корея). У спортивному світі було припущення, що через гучні допінг-скандали, пов'язані з рускими спортсменами, МОК може позбавити РФ права брати офіційну участь в церемонії відкриття Олімпіади-2018, а також виконувати свій гімн і виступати під своїм прапором. І справді, виконком МОК вирішив тимчасово призупинити членство Олімпійського комітету Росії, а збірну РФ відсторонити від участі в Іграх-2018. Руским спортсменам, в яких допіг-контроль був негативний, дозволили брати участь у олімпійських змаганнях у статусі нейтральних учасників.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ