Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

23 квітня - Всеукраїнський день психолога

Життя людини — дуже непередбачуване і бурхливе. Воно може дарувати нам хвилини щастя і, водночас, приносити багато турбот і неприємностей. Іноді людині важко утримати тягар цих проблем на своїх плечах, і вона може втратити надію, віру в себе, а найголовніше - своє здоров'я. Уникнути цього нам допомагають мудрі поради досвідчених фахівців - психологів, чиє професійне свято, Всеукраїнський день психолога, відзначається в Україні 23 квітня, починаючи з 2004 року, повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

23 квітня - Всеукраїнський день психолога

Життя людини — дуже непередбачуване і бурхливе. Воно може дарувати нам хвилини щастя і, водночас, приносити багато турбот і неприємностей. Іноді людині важко утримати тягар цих проблем на своїх плечах, і вона може втратити надію, віру в себе, а найголовніше - своє здоров'я. Уникнути цього нам допомагають мудрі поради досвідчених фахівців - психологів, чиє професійне свято, Всеукраїнський день психолога, відзначається в Україні 23 квітня, починаючи з 2004 року.

Психоло́гія – це наука, що вивчає психічні явища (мислення, почуття, волю) та поведінку людини, пояснення яких знаходимо в цих явищах.                                                         

Протягом останнього сторіччя психологія пройшла дуже стрімкий шлях розвитку. Вона була офіційно визнана як наука лише у 1879 році. Але за цей час психологи всього світу змогли накопичити величезний багаж знань про суть людини, про її стани та почуттях, про самопізнання та соціальні ролі. До речі, знаменитий психолог минулого століття Жан Піаже передбачав, що у XXI сторіччі психологія стане провідною наукою, і його прогноз починає справджуватися. Найбільший розвиток професія психолога отримала в США, Великобританії, Франції, Німеччині, Австрії, Швейцарії.

Протягом XX століття в суспільстві поступово формувався соціальний попит на діяльність психологів, професія соціально визнавалась і, як наслідок, отримувала нормативно-правову основу (з'являлися юридичні документи щодо регулювання статусу, змісту і форми діяльності професійного психолога). Поступово формувалася система професійної освіти і підготовки психологів, створювалися професійні товариства психологів, формулювалися вимоги до професійної кваліфікації та досвіду фахівців-психологів.

Найбільш визнана діяльність практичних психологів у сфері педагогічної, медичної, соціальної, консультаційної психології. Активно розвиваються й інші напрямки практичної психології: економічна, юридична, політична, спортивна, військова. В Україні сьогодні нараховується понад 49 напрямків психологічних спеціалізацій.

Зараз в Україні професія психолога набула особливої привабливості, а психологічні знання викликають стійкий практичний інтерес. Психологи працюють у освітніх та науково-дослідних закладах, у лікарнях та різних соціальних службах, на виробництві, у правоохоронних органах та у службах з подолання наслідків надзвичайних ситуацій, у сфері реклами та спорту, у засобах масової інформації, професійних громадських організаціях по допомозі учасникам бойових дій у зоні АТО та вимушеним переселенцям.

Медичні психологи обстежують та надають рекомендації хворим щодо психологічних можливостей подалання хвороб, роз’яснюють  рідним тяжко хворих, як необхідно з ними поводитися, як створити позитивний психологічний клімат, що сприятиме одужанню пацієнта. 

Основними видами діяльності  психолога є просвітницька та психопрофілактична робота; психологічне консультування; психодіагностика; психокорекція, соціально-психологічна реабілітація.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ