Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

23 лютого на екрани вийде перша голлівудська стрічка про Голодомор в Україні

23 лютого на екрани українських кінотеатрів вийде перша голлівудська стрічка про Голодомор в Україні, - Boom TV.

“Гіркі жнива” – канадський фільм про українську трагедію – Голодомор 1932-1933 років, головні ролі в якому виконували британські актори.

Це стрічка про життя та кохання звичайного парубка Юрія, яке кардинально змінюється у страшних 1932-1933 роках, та про боротьбу гордого українського народу із сталінськими репресіями.

Закрита прем’єра картини відбулася на фестивалі для кінопрокатників «American Film Market» наприкінці 2015 року. У 2016 році фільм представили на Берлінале та на Каннському кінофестивалі. Ми ж зможемо переглянути “Гіркі жнива” вже у лютому 2017-го.

До речі, в Україні зйомки фільму  проходили під час Революції Гідності. Актори стрічки стали свідками протестів, які відбувалися в той час у країні, та повністю підтримували їх.

Як і багатьом кінематографічним історіям про кохання, «Гірким жнивам» – історичній кіноповісті, створеній зусиллями і коштом української діаспори у Канаді – не бракує пристрасних поцілунків, обітниць вірності й болісних сцен розлуки. І все це на тлі сум’яття, що поглинуло вітчизну головних героїв.

Події розгортаються під час Голодомору 1930-х років, спогади про який ще й досі нависають тінню над відносинами між Україною та офіційною Москвою. У той час, як ці відносини дедалі сильніше загострюються, фільм виходить на екрани кінотеатрів США та Великобританії.

Фільм із участю британських акторів Макса Айронса, Саманти Баркс і Теренса Стемпа зображає катастрофу, спричинену політикою радянського лідера Йосипа Сталіна, який мав на меті зміцнити комуністичну владу й знищити найменші прояви незалежності України. Але цей фільм – це передовсім історія кохання, наголошує його канадський режисер українського походження Джордж Менделюк, відомий, зокрема, трилером 1980 року «Викрадення президента». Він також додає, що його стрічка не лише про минуле.

«І хоч у фільмі ми й говоримо про Сталіна, показуємо Сталіна і те, як він організував цей штучний голод, але насправді очевидне зараз те, що з окупацією Криму і сходу України та ж сама історія повторюється», – каже Менделюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ