Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

23 серпня львів'ян запрошують на фотовиставку польського фотодокументаліста «Завтра буде краще»

У вівторок, 23 серпня, у виставковому просторі Центру міської історії (вул. Академіка Богомольця, 6) відкриють нову мультимедійну виставку, основою для якої стали світлини польського фотодокументаліста Тадеуша Рольке. Експозиція «Завтра буде краще» складається з 50-ти фотографій, що їх Тадеуш Рольке зробив у Львові у 1990 році, а також доповнюється текстами істориків, які були свідками мінливих і непевних 90-их. Відкриття виставки – о 18:00. Вхід – вільний, повідомили організатори.

Центр міської історії Центрально-Східної Європи

У 1990 році на замовлення німецького журналу «GEO» польський фотограф Тадеуш Рольке вирушив документувати події, що відбувалися у той час у Львові. Через невідомі обставини редакція так і не опублікувала цих матеріалів. Однак 26 років опісля у форматі виставки ми спробуємо відтворити контекстуальний та візуальний наративи, про які хотів розповісти автор фотографій.

Центр міської історії Центрально-Східної Європи

З більше ніж 100 фотографій було відібрано 50 знімків, які показують різні історії міста і різні історії в місті у рік розпаду СРСР: від мітинґів та демонстрацій до змін у публічному просторі та щоденному житті містян. Це фотодокументація кризи, відчуття непевності, але одночасно – рішучості та передчуття змін.

«Ця оповідь фотохудожника цікавіша за підручники історії. Тадеуш Рольке лишив нам, глядачам, можливість розгадувати значення ракурсів та контрастів, пригадувати чи вгадувати історичні події, - коментує куратор виставки Андрій Бояров. - Головне у цій вправі з відчитування образів міста та його мешканців — не піддатися спокусі пошуку ілюстрацій до вже знайомих оповідей. Події з підручника історії, звісно, присутні у авторському візуальному ряді, але вони становлять єдине ціле із замальовками щоденного життя, із тим, що випало з великого історичного наративу, частково забулося, зникло, не відклалося в архіві».

Центр міської історії Центрально-Східної Європи

Цей погляд на Львів зовні доповнений текстами істориків, які з одного боку є дослідниками, а з іншого – свідками тих подій. Таке поєднання дає можливість зіставити різні бачення і перспективи того, чим був 1990-й рік у Львові і для Львова.

Традиційно виставка буде доповнена лекційно-дискусійною програмою для дорослих  та освітньою програмою для дітей. Виставка триватиме до березня 2017 року.

Куратори виставки: Андрій Бояров, Марек Григель

Автори текстів до виставки: Сергій Єкельчик, Василь Расевич, Любомир Петренко, Кетрін Дейвід

Візуальний куратор: Андрій Лінік

Центр міської історії Центрально-Східної Європи

Довідково

Тадеуш Рольке – польський фотограф. Його творча діяльність, яка охоплює 60 років інтенсивної праці, розпочалася від фотодокументації повоєнної зруйнованої Варшави та її відбудови. Працював для багатьох видань Польщі та Німеччини в ролі фотожурналіста, фотодокументаліста та фешн-фотографа. Основним для нього у фотографії є спонтанність споглядання та документування реальності. Виставки Тадеуша Рольке відбувались у Центрі сучасного мистецтва Замек Уяздовський, Варшава (проекти «Фотографував шістдесяті і не тільки», 1997, «Все є фотографією», 2009), у Кюнстверейн, Гамбург (проект «Рибний ринок», 2002), Фундації галереї Фоксаль, Варшава, (проект «Рок&Рольке», 2006) та у сотняx інших малих та великих галереях і мистецьких закладах Європи та світу. Відвідувачі Центру міської історії вже знайомі з роботами фотографа завдяки виставкам «Ми були тут» (Хасиди) (2010) та «Сусідка» (2011).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ