Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

2/3 усіх хвороб в Україні є наслідком неправильного харчування

2/3 усіх хвороб в Україні є наслідком неправильного харчування. Такі дані були озвучені під час круглого столу «Міжнародний день здорового травлення: як харчуються українці», передає прес-служба МОЗ.
фото умовне

За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань: серцево-судинних, онкологічних, діабету, порушення обміну речовин. На жаль, сьогодні ця проблема стала головним викликом для системи охорони здоров’я в Україні. 

Станом на сьогодні, за даними МОЗ України, лише 1% фінансування спрямовано безпосередньо на профілактику захворювань, решта 99% коштів та уваги – на лікування громадян. Такий підхід призводить до серйозного навантаження на державний бюджет.

«Роль відбудови системи профілактики та попередження хвороб, і таким чином, зменшення обсягу витрат на медичне обслуговування є єдиним стратегічно вірним рішенням, як для політики держави, так і для кожного її жителя», – підкреслила у своєму виступі Наталія Півень, начальник управління громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Гастроентеролог Наталія Харченко озвучила напрацьовані на основі світової практики рекомендації щодо основних принципів та засад правильного харчування, але з урахуванням місцевих особливостей. Експерт зазначила, що в основі щоденного раціону кожного українця повинні бути овочі та фрукти (5 порцій на день), далі продукти тваринного походження, зернові і бобові, правильні жири (наприклад, горіхи) і, нарешті, прості вуглеводи.

Порівняти свою їжу з «Тарілкою здорового харчування» можна за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ