Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

24 серпня на пл.Св.Юра - «Дитяча галерея під покровом Митрополита Андрея»

24 серпня о 12.00 на площі Святого Юра в рамках Міжнародного Форуму «Золотий мольберт слідами Мойсея українського Духа з Благословення Митрополита Львівського Владики Ігоря (Возьняка) та на базі БФ “Львівська дитяча галерея» під патронатом ЛОДА та ЛМР відкривається «Дитяча галерея під покровом Митрополита Андрея». Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Захід має на меті виявляти та розвивати творчі здібності дітей, особливу увагу надаючи талановитим дітям та дітям з проблемами фізичного розвитку, популяризуючи їх феноменальні здібності як в Україні та і у світі, виховувуючи засобами мистецтва почуття щирої любові до України, повагу один до одного, вміння бачити красу Господнього світу та бажання творити.

Цього року учасниками Міжнародного Форуму «Золотий мольберт слідами Мойсея українського Духа» стали понад 400 дітей: з них 110 учасників зі Сходу України (Слов’янська, Маріуполя, Станиці Луганської, Сєвєродонецька, Зорі та Кальчика Донецької області, Черкас), Києва, Рогатина Івано-Франківської області, Львова та області, а також з Білорусі (Вітебська та Баранович).

На прохання керівників делегацій цьогорічного Міжнародного форуму «Золотий мольберт слідами Мойсея українського Духа», у День Незалежності з 12.00 до 15.00 год. у містах-учасниках Києві, Маріуполі, Слов’янську, Хмельницькому, Львові та ін. також відкриваються пересувні виставки дитячої творчості «Золотий мольберт слідами Мойсея українського Духа», приурочені 25-літтю Незалежності України.

Під час відкриття виставок пройдуть телемости (з 12.30 до 13.30 год.) творчого спілкування учасників.

Нагадаємо, що в рамках Міжнародного форуму «Золотий мольберт слідами Мойсея українського Духа», приуроченого прославі святим Митрополита Андрея Шептицького, на Львівщині щорічно проходять науково-мистецькі семінари, конференції, арткласи, виставки, конкурси та фестивалі дитячого пленеру, які засновані у 2003 році на базі БФ «Львівська дитяча галерея» з метою відродження виховних цінностей та ідей Великого Українця – Митрополита Андрея Шептицького. Вселенська Особистість, доктор права, філософії й теології, видатний громадський і церковний діяч Митрополит Андрей Шептицький вважав, що «...занепад культури якогось народу є більшою трагедією, ніж упадок держави...». Владика Андрей прагнув вивести український народ із провінційного кута обскуратизму на європейський рівень.

Надаючи важливого значення художньо-естетичному вихованню молодого покоління українців, запросивши до Львова талановитого українського художника Олексу Новаківського, Митрополит Андрей фінансував засновану ним художню школу, щорічно влаштовуючи пленери у Підлютому для її учнів. Викладаючи у художній школі Олекси Новаківського етику й історію мистецтва, Митрополит спонукав талановиту молодь до пізнання та досконалості, а найздібнішим учням Школи щорічно надав стипендії для навчання у найкращих європейських академіях.

Найбільше стипендіатів Митрополита Андрея навчались у Німеччині та Франції. Завдяки стипендіям Митрополита Андрея Шептицького європейський художній вишкіл отримали такі видатні українські художники як Модест Сосенко, Святослав Гординський, Михайло Мороз, Ольга та Василь Дядинюки, Михайло Бойчук, Петро Андрусів, Андрій Коверко, Марія Карпюк, Юліан Буцманюк, Леопольд Крец, Софія Зарицька, Михайло Кміт, Степан Луцик, Ольга Плешкан, Юрій Сінгалевич, Григорій Смольський, Іван Старчук та ін. Навчаючи талановиту молодь закордоном, Митрополит Андрей Шептицький переслідував більш високу мету, ніж просте вдосконалення їхньої художньої освіти. Він знав, що його стипендіати повернуться в Україну та даруватимуть свій талант людям, розписуватимуть церкви у кожному місті та селі, створюватимуть ікони та світське малярство. А модерні іконописи та розписи церков у синкретизмі з молитвами виховуватимуть художньо-естетичні смаки та духовні цінності не тільки молодого покоління, а й широкого загалу українців.

Міжнародний Форум «Золотий мольберт слідами Мойсея українського Духа» шукає інноваційні шляхи та засоби духовного відродження молоді, спонукаючи до пізнання естетичних життєвих цінностей, які сповідував Владика Андрей та запрошує до пошанування краси Господнього Світу, щоб у творчому спілкуванні й любові один до одного вдосконалюватись у гідності та ставати успішними Людьми на благо України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ