Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

2-4 серпня пройде фестиваль «Ту Стань!»

2-4 серпня в селі Урич (Сколівський район, Львівська область) відбудеться Восьмий фестиваль середньовічної культури «Ту Стань». Організатори закликають фестивальників приїздити вбраними у вишиванки або в середньовічному одязі. Про це сьогодні, 23 липня, повідомили на прес-конференції.

За словами директора Державного історико-культурного заповідника «Тустань» Василя Рожка, Тустань – це неприступна фортеця, яка в 9-16 століттях була оборонним пунктом, адміністративним центром та митницею. Сьогодні Тустань, за його словами, – це культурний центр.

Василь Рожко також пояснив для чого організовують цей фестиваль: «Ми шукаємо вторинний контекст –те, як опікуватимемося нашою спадщиною, як її збрерігатимемо та будемо розвивати, щоби пам’ятати, хто ми є, щоби наші діти також пам’ятали, ким є вони, щоби жити та розвиватися, не знищуючи скінченні ресурси, й творити культурний продукт, культурну цінність».

Як пояснила режисер Уляна Мороз, фестивальну сцену розмістять посередині, а навколо неї розгортатимуться різноманітні дійства. Вона також закликала фестивальників приїздити у вишиванках або середньовічних лляних вбраннях: «Приїздити на фестиваль в синтетичній лляній футболці з написом «Coca-cola» – це майжете саме, що піти в шубі у басейн. Вишиванка – це прекрасна традиція, це традиція рукотворності, це те, що дає відчуття свята, чогось такого живого, що дає можливість комфортно плавати в басейні середньовіччя».

Як розповів виконавчий директор фестивалю «Ту Стань!» Орест Кондратович, наразі приймають заявки на участь в фестивалі вуличних музикантів. Також,– каже він,– цього року будуть слов’янські танці.

Традиційно на фестивалі відбуватимуться демонстрації і майстер-класи різних ремесел та народної творчості. Зокрема, гончарство, ткацтво, виготовлення ляльок-мотанок, кування, середньовічний орнамент. Організатори обіцяють 3 серпня створити велику ватру зі співами на ексклюзивній імпровізованій сцені. Глядачів розважатимуть львівський етно-колектив Йорий Клоц та гурт Ірдорат з Білорусі.

Окрім цього, зауважив координатор реконструкторів Ярема Іванців, можна буде себе спробувати у ролі лицаря: реконструктори історичного бойового мистецтва проводитимуть тренування для хлопців від 15 років. Лицарів, які проявлять себе найкраще, запросять взяти участь у нічному штрумі фортеці. Як розповів Ярема Іванців, в лицарських боях також можуть взяти діти від 3 років, їм видадуть спеціальні м’які мечі.

Додамо, що вартість одного фестивального дня – 40 грн, абонемент на весь фестиваль – 60 грн. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ