Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Щороку 24 жовтня у світі відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Його мета - привернути увагу світової спільноти до цього захворювання, загрозливих наслідків та необхідності профілактики, повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Ще 20 років тому світова статистика звучала невтішно: вірус поліомієліту щодня паралізував тисячу дітей. Міжнародне співтовариство оголосило війну цьому захворюванню у глобальному масштабі.

Починаючи з 1988-го року, вдалося на 99% приборкати поширення небезпечного захворювання. Нині прояви поліомієліту трапляються у двох  країнах – Пакистані та Афганістані. Але поки хоча би одна людина в світі є хворою на поліомієліт - жодна країна не може спати спокійно!

Для України тема профілактики поліомієліту є актуальною, оскільки наша країна досі залишається в переліку 17 країн світу, де існує ризик спалаху поліо через низький рівень охоплення щепленнями.

Що таке поліомієліт?

Поліомієліт –  це  дуже заразне і часом смертельне захворювання, спричинене вірусом, що вражає нервову систему.

Поліовірус поширюється від людини до людини через випорожнення та слину,  якими забруднено їжу та воду.

Поліомієліт зазвичай вражає дітей віком до 5 років. Однак він може паралізувати чи навіть забрати життя дитини будь-якого віку, якщо вона не пройшла повний курс вакцинації.

Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації. Поліовакцина, застосована кілька разів, може захистити дитину на все життя.

Як розповіла головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров'я з епідеміології Наталія Тімко, вакцинація проти поліомієліту здійснюється в 2 і 4 місяці інактивованою поліомієлітною вакциною, в 6 і 18 місяців, 6 і 14 років - живою вакциною. З 2016 року весь світ перейшов на використання бівалентної вакцини (1 і 3 тип вірусу) проти поліомієліту.

Поліомієліт найшвидше розповсюджується у суспільствах, де люди живуть скупчено, в антисанітарних умовах. Тому викорінення проблеми вимагає залучення значних коштів не лише на вакцинацію, а й взагалі поліпшення життєвого рівня населення у багатьох країнах. Кампанії імунізації підтримують уряди держав, Всесвітня організація охорони здоров’я, Дитячий фонд ООН, Центр США з контролю запобігання захворювань та гуманітарна організація “Ротарі Інтернешнл”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ