Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

26 із 27 злочинців розшукуваних злочинців Інтерполом переховувались у РФ

26 із 27 злочинців розшукуваних злочинців, встановлених каналом Інтерполу у цьому році, переховувались у Російській Федерації, ще один у Білорусі. Про це інформує відділ комунікації поліції Донецької області.

Чоловіка, який переховувався у Білорусі, вже екстрадовано в Україну, аналогічна доля чекає на решту втікачів. Серед них – мешканець Маріуполя, який мало не вбив людину та втік до держави-агресора в надії, що там його «не дістануть». Завдяки співпраці карного розшуку та сектору Інтерполу та Європолу в Донецькій області було перевірено декілька регіонів РФ, перш ніж зловмисника наздогнали в Липецькій області.

На Донеччині роботу з оголошення осіб у міжнародний розшук веде сектор Інтерполу та Європолу, який є підрозділом Департаменту Інтерполу та Європолу (Київ).

1300 оброблених запитів, 8800 перевірок за три місяці – так працює механізм, який дозволяє затримувати злочинців, не покидаючи рідного міста. 87 разів до поліції Донеччини надходили запити з правоохоронних органів іноземних держав - з Франції, Польщі, Швеції, Туреччини, Казахстану тощо.

Злочинці з Донеччини, користуючись спільним кордоном, найчастіше втікають до РФ, маючи намір уникнути відповідальності. З початку року сектором Інтерполу та Європолу було встановлено місцезнаходження 27 осіб, 26 з них – переховувалися від закону у сусідній державі. Наразі вирішується питання щодо їх екстрадиції в Україну.

Крім того, саме в РФ лише за три місяці було виявлено 12 транспортних засобів, викрадених на території Донеччини. Незабаром вони будуть повернуті українським власникам.

З початку 2017 року за оперативною інформацією кримінальної поліції Донецької області у міжнародний розшук було оголошено 66 осіб. Усього у розшуку за ініціативою правоохоронних органів Донеччини перебувають 359 осіб.

З них 253 особам виставлені «червоні картки» - це означає, що вони підлягають затриманню на території іноземних держав з подальшою екстрадицією. Це ті, хто причетний до скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів - вбивства і замаху на вбивство, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, розкрадання, здирства, шахрайства, наркоторгівлі, торгівлі людьми.

85 осіб отримали «блакитні картки» - вони розшукуються з метою встановлення місцезнаходження та контролю за їхнім пересуванням в інтересах кримінального провадження.

Ще 20 людей – розшукуються як безвісті відсутні та один – з метою інформування країн-учасниць Інтерполу, бо найчастіше це потенційні злочинці, які в минулому вже скоювали тяжкі злочини.

Так, маріупольськім розшуковцям вдалося отримати інформацію, де саме може ховатися зловмисник, який у 2015 році до півсмерті побив свого знайомого та втік. Молодий боксер завдав потерпілому важку травму голови та, розуміючи, що його будуть шукати, вжив заходів конспірації.

Єдине, що вдалося встановити поліцейським, - маріуполець перетнув кордон з РФ. За два роки нелегального становища втікач об’їздив півкраїни, переїжджаючи на тисячі кілометрів - Північ, Петербург, Липецьк. І весь цей час по його слідах «віртуально» йшли оперативники разом з працівниками Інтерполу, які «вичислили» останній привал чоловіка.

Наразі вирішується питання екстрадиції підозрюваного у скоєнні злочину за ч.1 ст. 121 «Умисне тяжке тілесне ушкодження» Кримінального кодексу України. Зловмиснику загрожує до 8 років позбавлення волі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ