Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

30 травня - Всесвітній день боротьби проти бронхіальної астми і алергії

Всесвітній день боротьби проти бронхіальної астми, ініційований Всесвітньою організацією охорони здоров’я, вирішено відзначати одночасно з Всесвітнім днем хворого на алергію - 30 травня. Повідомила прес-служба ДУОЗ Львівської ОДА.

Заходи, що проводяться в цей день, мають на меті залучити якнайбільше уваги до проблем розповсюдження астми та алергії, а також необхідності пошуку нових шляхів діагностики та лікування.

Статистика свідчить, що у світі понад 40% населення мають прояви алергії. Останніми десятиліттями поширеність захворювання зростає, і пов’язують це, насамперед, із забрудненням довкілля, поширенням алергічних факторів у побуті, широким використанням лікарських засобів. Алергічні захворювання найбільш характерні для мегаполісів - тут рівень захворюваності може сягати 60% від усього населення. На думку деяких експертів, бронхіальна астма за поширеністю наближається до пандемічних показників. Ще більш поширеними є інші види алергічних реакцій. Наприклад, на алергічний риніт хворіє чи не кожен третій у світі.

Алергія - це гостра нетипова реакція імунної системи на різноманітні речовини. Такими речовинами (алергенами) можуть бути пилок рослин (амброзія, кульбаба, береза​​, пух тополі тощо), шерсть тварин, побутова хімія та косметика; харчові продукти (яйця, молоко, злаки, кунжут, горіхи, мед), лікарські препарати, речовини, що виділяються при укусах комах.

Алергічна реакція може проявляється у вигляді алергічного риніту, сльозотечі (кон'юнктивіту), бронхіальної астми, шкірних реакцій, кропив'янки (свербіж, висипка), набряку Квінке, анафілактичного шоку.

Найчастіше алергія розвиваються у людей віком 20–35 років. Перші прояви алергії значно рідше зустрічаються у зрілому віці, у людей понад 45 років. Однаково часто хворіють і жінки, і чоловіки. Доведена спадкова схильність до алергічних реакцій. Якщо алергічні прояви має один із батьків, у дитини алергія буде з ймовірністю 30%. Якщо ця проблема спостерігається у обох батьків, дитина матиме алергію в 60% випадків.

Алергія не лише значно знижує якість життя, але й може виявитися смертельно небезпечною. Найбільш потужним і загрозливим проявом алергічної реакції є виникнення анафілактичного шоку, що потребує негайної допомоги лікаря та проведення інтенсивної терапії.

Бронхіальна астма - хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, яке характеризується зворотньою бронхіальною обструкцією та гіперактивністю бронхів внаслідок підвищеної чутливості до алергенів. Клінічно бронхіальна астма проявляється нападами ядухи, переважно ввечері та вночі; кашлем; важким диханням з утрудненим видихом, зі свистом, що чути на відстані; відчуттям нестачі повітря та стиснення в грудній клітці.

Астма не може бути вилікувана повністю. Проте належне інформування населення, навчання пацієнтів правилам контролю над астмою, своєчасна діагностика та фахове лікування можуть допомогти суттєво полегшити перебіг захворювання.

Запорукою успішного лікування будь-якої форми алергії є зменшення контактів з алергенами. Застосування протиалергічних препаратів лише тимчасово усуває симптоми захворювання. Необхідною є детальна діагностика, зокрема, проведення алергопроб, та призначення індивідуальної специфічної терапії.

Довідка.

Як розповіла головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з алергології Анізія Бандрівська, протягом минулого року на Львівщині зареєстровано 9080 хворих на бронхіальну астму, близько 5000 хворих на алергічний риніт і полінози, а також близько 1000 випадків інсектної алергії (реакція на укуси комах).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ