Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

3 березня - Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку

Вроджені вади розвитку - головна причина малюкової смертності в розвинених країнах світу. У 2015 році за ініціативи 12 провідних організацій світу з охорони здоров’я започатковано відзначення 3 березня Всесвітнього дня запобігання вродженим вадам розвитку. Повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Мета цього Дня у всьому світі - покращити поінформованість суспільства про причини вроджених вад розвитку, запровадити програми первинної профілактики, розширити мережу інформаційних ресурсів і служб з опіки хворих та їхніх родин.

Проблеми, пов‘язані з вродженими вадами розвитку, особливо актуальні в Україні. Багаторічні дослідження демонструють, що в нашій країні  частота таких вроджених вад розвитку як аненцефалія, спинно-мозкова кила, мікроцефалія, мікрофтальмія, зрощені близнюки, фетальний алкогольний синдром є одними з найвищих в Європі.

Сучасною наукою доведено, що на виникнення більшості вроджених вад розвитку у дітей впливають фактори навколишнього середовища (тератогенні фактори), зокрема, іонізуюча радіація, алкоголь, дефіцит мікроелементів. Негативний вплив цих факторів можна зменшити або взагалі усунути, і тим самим значно знизити ризики і частоту вроджених вад розвитку.

Багато вроджених вад розвитку можна попередити. Пренатальний вплив алкоголю є однією з найчастіших причин порушення розумового розвитку дітей. Дослідження свідчать, що понад 3% вагітних жінок вживають алкоголь у значних дозах, що може призвести до ураження дитини ще до народження. Діти з алкогольним синдромом плода є під загрозою соціального сирітства, бо 41% з них потрапляє в Будинки дитини. Іонізуюча радіація вважається одним із вагомих факторів, які спричиняють виникнення вроджених вад розвитку. Для України ця обставина є дуже актуальною у зв‘язку із наслідками Чорнобильської катастрофи.

Близько 50% вад невральної трубки можна запобігти за допомогою фортифікації (збагачення) борошна фолієвою кислотою (вітаміном В9),  яка наразі не проводиться в Україні. За підрахунками експертів, завдяки таким заходам в Україні щорічно можна було б запобігти 800 випадкам вад невральної трубки, а значить врятувати від смерті і пожиттєвої інвалідності 800 дітей. Профілактика вад невральної трубки є економічно вигідною, адже витрати на фортифікацію борошна фолієвою кислотою є в 20 разів меншими від витрат на медичну опіку. 

Найкращий старт у житті – це народження без вроджених вад розвитку, яким можна запобігти!

Довідка.

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з медичної генетики Надія Гельнер, протягом 2016 року на Львівщині у новонароджених було виявлено 599 вроджених вад розвитку, серед них 35 вроджених вад центральної нервової системи, 145 вад серця, 112 вад сечостатевої сфери, 158 вад кістково-суглобової системи, а також 4 випадки множинних вроджених вад.

Хромосомну патологію діагностовано в 33 випадках (з них 28 – синдром Дауна, 1 – синдром Едвардса, 2 – синдром Патау).

Під час пренатальної ультразвукової діагностики було виявлено 163 вроджених вади, в 68 випадках вагітність було перервано. В рамках пренатального скринінгу на фенілкетонурію та гіпотиреоз було проведено 24318 обстежень, діагностовано 4 випадки фенілкетонурії та 2 – гіпотиреозу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ