Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

60-річчю загибелі Івана Фещенка-Чопівського присвячується

У Львові відбудеться Академія пам’яті, присв'яченої 60-річчю загибелі Івана Фещенка-Чопівського. Час проведення: 19 листопада (понеділок) о 12.00, ауд. 51, корпус № 10 Національного університету «Львівська політехніка», вул. Устияновича, 5. Про це повідомили організатори.

Національний університет «Львівська політехніка», Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою, Інститут прикладної математики і фундаментальних наук, кафедра прикладного матеріалознавства та обробки матеріалів спільно з Громадським просвітницьким фондом імені Івана Фещенка-Чопівського «Джерело»уже втретє вшановують пам’ять славетного вченого-металознавця світового рівня, педагога, патріота і державотворця Івана Фещенка-Чопівського (1884-1954) – автора понад 200 наукових праць, дійсного члена Наукового товариства імені Шевченка, члена-кореспондента Академії технічних наук у Польщі, Інституту заліза і сталі в Лондоні ( IronandsteelInstituteofmetal), Американського Товариства Металугів (AmericanSoсietyofmetals), Німецького товариства металургів (Verein der deutscher Eisenhuttenleute).

Знаковим є те, що цьогорічний захід відбувається у форматі Академії Пам’яті та присвячений ще двом визначним постатям української культури і національно-визвольних змагань – Олені Телізі (1906-1942) та Михайлові Дяченку (Маркові Боєславу, 1910-1952).

Львівська політехніка, найстаріша вища технічна школа Східної Європи, розуміючи важливість виховання духу патріотизму серед студентської молоді, традиційно звертає увагу на повернення замовчуваних визначних імен української науки і культури у науковий та просвітницько-інформаційний простір України.

А ім’я Івана Фещенка-Чопівського дороге Політехніці ще й тому, що він викладав на кафедрі металургії Української (таємної) політехніки у Львові поряд з такими відомими іменами як Микола Чайківський (математика), Петро Холодний старший (фізика і хімія), Йоаникій Шимонович (суспільна економія), В. Білинський (математика) та іншими славетними професорами.

Важливо, що Академія Пам’яті проходить у 20-ту річницю заснування Громадського просвітницького фонду імені Івана Фещенка-Чопівського «Джерело», яке увесь цей тривалий час плідно працює для повернення імені Івана Фещенка-Чопівського як науковця, педагога, політика, державного діяча, Великого Українця в Україну назавжди.

У рамках Академії Пам’яті відбудеться презентація видань Фонду і вручення ювілейних відзнак Львівського управління культури та Громадського просвітницького фонду імені Івана Фещенка-Чопівського активним діячам української науки і культури.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ