Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Донецький суд вирішив, що справа Бандери буде жити і за Януковича

Сьогодні, 18 лютого, Донецький окружний адміністративний суд почав розгляд позову про визнання незаконним та скасування указу Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання «Герой України».

Нагадаємо, що 25 січня 2010 року в окружний адмінсуд надійшла позовна заява адвоката Володимира Оленцевича «про визнання незаконним та скасування указу Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання «Герой України». Указ був підписаний В. Ющенко 20 січня 2010 року.

Сьогодні на засідання суду прибув позивач В. Оленцевич, але не прибув відповідач або представник відповідача. Голова колегії суддів Каріне Абдукадирова оголосила, що сторона відповідача надіслала до суду свої заперечення щодо позову, а також згоду на те, щоб позов розглядався без присутності представників відповідача. У зв'язку з цим суд на місці ухвалив почати розгляд позову.

У своєму слові позивач В. Оленцевич підтвердив всі вимоги свого позову. Він підкреслив, що не заперечує, герой С. Бандера чи ні (хоча і обмовився, що має з цього приводу окрему думку), і не оскаржує право президента України нагороджувати кого-небудь державними нагородами. «Я вважаю, що указ Ющенка незаконним, оскільки, відповідно до Закону України «Про державні нагороди України», звання Герой України присвоюється тільки громадянам України, а Бандера їм не був», - сказав В. Оленцевич.

Крім того, позивач наполягає: В. Ющенко разом з присвоєнням звання «Героя» не мав права нагороджувати С. Бандеру «орденом Держави», оскільки цей орден присвоюється Герою України за «визначні трудові досягнення». А цих досягнень у С. Бандери не було, наголошує позивач.

В. Оленцевич допускає, що Президент, перед тим, як нагороджувати С. Бандеру, міг би ввести його до громадянства України. «Але для цього потрібна особиста заява Бандери, а це неможливо. Замкнене коло», - констатував адвокат.

Він попросив суд задовольнити його позовну вимогу в повному обсязі - визнати указ В. Ющенка про присвоєння звання «Герой України» С. Бандері незаконним і зобов'язати главу держави його скасувати.

Після цього суд заслухав зміст заперечення, надісланого стороною Президента України, в якому позовні вимоги В. Оленцевича називаються необґрунтованими і не підлягають задоволенню. Суд також оголосив як матеріали у справі тексти звернень на адресу Президента України від районних і обласних рад Івано-Франківської та Тернопільської областей з проханнями присвоїти звання «Герой України» С. Бандері.

Після цього, порадившись на місці, суд визнав за доцільне вимагати з боку відповідача «Статут, який затверджується Президентом України для звання «Герой України» з метою з'ясування всіх обставин у цій справі.

Після цього суддя оголосила перерву в розгляді справи до 25 березня 2010 року. «Ніяк не раніше?», - з сумом вирвалось у В. Оленцевича. «Раніше?», - перепитала суддя. Подивившись в блокнот, вона запропонувала: «На 24-е». «Це вже раніше», - з посмішкою погодився В. Оленцевич.

Таким чином, наступне засідання суду по цій справі відбудеться в 12.00 24 березня.

Після засідання В. Оленцевич відповів на запитання журналістів. Зокрема, на питання, хто в разі задоволення позову буде скасовувати указ В. Ющенка після 24 березня, він відповів: «Я думаю, що президентові Януковичу не дуже зручно буде просто скасувати цей указ. Тому що на відміну від напівпасивного Сходу України, західні (області) встануть трошки на диби. Формально він може його скасувати, влада у нього є. Але йому буде краще, якщо виконається мій позов. Тобто указ визнається незаконним, зобов'язується судом скасувати, і Віктор Федорович (Янукович), розвівши руками, незалежно від мого ставлення до Бандери, як каже він, я, як законослухняний громадянин, повинен виконувати рішення суду. І він виконає, якщо буде рішення суду», передає ОстроВ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ