Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

74-річчя першого совєтського килимового бомбардування Варшави

Уночі з 20 на 21 серпня 1942 року совєтська авіація провела першу з нищівних атак на столицю Польщі. Спочатку на Варшаву скинули освітлювальні ракети на парашутах, а після того – бомби і запалювальну зброю. Це була перша із серії нищівних атак, проведених влітку 1943 року.

Взагалі першим совєтським нальотом на столицю Польщі був здійснений 23 червня 1941 року, тобто наступного дня після нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз (операції «Барбаросса»). Офіційно метою нальотів були німецькі об’єкти і транспортні вузли, проте, совєтські бомби падали також на райони, густо заселені поляками.

Так сталося й уночі з 20 на 21 серпня 1942 року: постраждали передусім житлові райони: Ґрохув, Мокотув, Воля і Жолібож. Лише нечисленні бомби впали поблизу військових цілей або зайнятих німцями районів. Є дані, які свідчать про загибель близько 200 поляків, 800 були поранені. Німецькі втрати виявилися набагато нижчими: приблизно 60 вбитих і 300 поранених.

Від 1941 до 1944 року совєтська авіація провела кільканадцять нальотів на Варшаву. Загальні втрати оцінюється на тисячу смертельних жертв і кілька тисяч поранених, проте ці дані не враховують єврейського населення, закритого в гетто.

Про совєтське бомбардування Варшави офіційна історіографія в період Польської Народної Республіки мовчала. Дотепер це один з найменш відомих епізодів історії Варшави.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ