Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 75 років від початку вивезення українців на роботи до Німеччини
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

75 років від початку вивезення українців на роботи до Німеччини

“Від 1942 року людей, особливо на базарах, хапали також на вивіз на працю до Німеччини. Я тоді, правда, вже мав посвідку, що працюю в Міській управі, і від університету, але новітні людолови не завжди зважали на будь-які документи, бо треба їм було виконати наказ – знайти встановлену кількість осіб, що горіли бажанням працювати на шахтах і заводах Німеччини задля перемоги славного німецького війська…”. Із книги Юрія Шевельова “Я, мені, мене… (і довкруги). Спогади”.

18 січня 75 років тому розпочалося примусове вивезення населення України в Німеччину. Із часів використання рабської праці примусові роботи в Німеччині під час Другої світової війни були наймасовішим застосуванням праці іноземців в економіці окремої держави. За приблизними підрахунками, 1,7–2,4 млн українців були вивезені у Німеччину.

Перебуваючи на роботах у Третьому райху, "остарбайтери" виснажливо працювали, голодували, помирали від інфекційних хвороб і виснаження. Міжнародний військовий трибунал у Нюрнберзі у 1946 році визнав примусову працю іноземців, яку використовували в нацистській Німеччині, злочином проти людяності та порушенням норм міжнародного права.

Для вшанування цієї трагічної річниці 18 січня у Національному музеї історії України у Другій світовій війні (Київ, Лаврська 27) пройдуть пам’ятні заходи:

12:00: «Остарбайтери» – музейна рефлексія в експозитарному просторі.

Презентація музейної колекції та нових досліджень проблеми заступником генерального директора Національного музею історії України у Другій світовій війні Любов’ю Легасовою
Спогади Надії Слєсарєвої та інших колишніх "остарбайтерів".

12:30: Українці на примусових роботах у нацистській Німеччині. До історії проблеми.

Виступи:

Голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В'ятровича
Президента Громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» Ігоря Лушнікова
Завідувача відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України Олександра Лисенка
Дослідника історії Другої світової війни, колекціонера Дмитра Піркла

14:00: «Музейна платформа історика».

Зустріч із науковим співробітником Інституту історії України НАН України Тетяною Пастушенко. Тема: «Українські примусові робітники в нацистській Німеччині. Довгий шлях до визнання».

Також під час заходу відбудеться показ документальних свідчень українських примусових робітників.

Вхід вільний.

Український Інститут національної памʼяті
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ