Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

77 років тому почалася Друга світова війна

Cьогодні, 1 вересня, минають 77 роковини з моменту початку наймасштабнішої світової війни. 1 вересня 1939 року Третій Рейх розпочав окупацію Польської республіки. Операцію проводили під виглядом «розширення життєвого простору для німців», прикриваючись вигаданою німецькою пропагандою історією про загрози у Польщі німецькомовному населенню.

Зокрема, для виправдання своєї запланованої агресії німецькі окупанти переодягнені в польську уніформу інсценували напад на німецьке прикордонне містечко.

Відповідно, 1 вересня 1939 року 04:45 німецькі окупаційні війська порушили кордон Польщі. Німці розпочали атаку на Польщу і з повітря, і з моря.  

Зважаючи на це у конфлікт вступила Велика Британія і Франція, які 3 вересня оголосили війну  Німеччині, що і стало початком Другої світової війни.

Щодо СРСР, то ще 23 серпня 1939 року Німеччина підписала з радянською владою Пакт про ненапад (Пакт Молотова - Ріббентропа). Також був і підписаний секретний протокол про переділ польської території.

Війна тривала 2 194 дні. Офіційна дата закінчення Другої світової війни - 2 вересня 1945 року. Тоді на борту лінкора «Міссурі» було підписано акт про капітуляцію Японської імперії.

У Другій світовій війні брала участь 61 країна, а військові дії відбувалися на територіях 40 країн. Загальні людські втрати сягнули 50-55 млн осіб, з них загинуло на фронтах 27 млн. осіб.

За різними оцінками, у Другій світовій війні загинуло більше як 10 млн українців.

Серед військовослужбовців призову літа 1941 року уціліли тільки 3% осіб від загальної кількості призваних.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ