Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

7 квітня – Всесвітній день здоров'я

Всесвітній день здоров’я відзначається щорічно 7 квітня. Свято увійшло в традицію з середини минулого століття, а його дата приурочена до дня створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, а саме, до дня прийняття статуту цієї організації -7 квітня 1948 року. Про це повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Цього року Всесвітній день здоров'я проходить під гаслом «Переможемо діабет!»

Проблема цукрового діабету є актуальною для усіх країн, оскільки, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, на діабет у світі страждає близько 350 мільйонів осіб. В Україні поширеність цукрового діабету становить близько 280 випадків на 100 тисяч населення.

У Львівській  області, як повідомив завідувач інформаційно-аналітичного відділу Львівського обласного ендокринологічного диспансеру Орест Петричка, на обліку знаходиться 67 тисяч хворих на цукровий діабет (в тому числі 11 тисяч - інсулінозалежних пацієнтів), серед них - 600 дітей. Вперше зареєстровано за 2015 рік - близько 5,5 тисяч випадків захворювання на цукровий діабет.

За прогнозами ВООЗ, до 2030 року діабет стане сьомою провідною причиною смерті, оскільки поширеність цієї хвороби продовжує зростати. З нагоди Всесвітнього дня здоров'я ВООЗ проводить кампанію з профілактики та лікування діабету.

Метою Дня є розширення спектру заходів з профілактики діабету, покращення надання медичної допомоги і підсилення епіднагляду. Зокрема, ВООЗ наголошує на необхідності підвищити інформованість населення про зростання діабету і його важкі наслідки, особливо, в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, а також розгорнути впровадження конкретних і прийнятних в ціновому відношенні заходів по боротьбі з діабетом.
ВООЗ оприлюднила основні тези до Всесвітнього дня здоров'я, присвяченого темі діабету.

1. Епідемія діабету стрімко зростає в багатьох країнах, причому особливо різке зростання зареєстровано в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

2. Значній частині випадків захворювання на діабет можна запобігти. Доведено, що прості заходи щодо зміни способу життя здатні ефективно запобігти або відкласти початок розвитку діабету ІІ-го типу. Підтримка нормальної ваги, регулярні фізичні навантаження та здоровий раціон харчування можуть знизити ризик виникнення діабету.

3. Діабет – не вирок. Він піддається лікуванню. Його можна контролювати і впливати на нього, щоб уникнути ускладнень. Розширення доступу до діагностування, навчання правильній поведінці і доступне в ціновому відношенні лікування є важливими елементами заходів у відповідь.

4. Зусилля щодо профілактики і лікування діабету матимуть важливе значення для досягнення глобальної третьої Цілі ВООЗ в галузі сталого розвитку, яка передбачає скорочення до 2030 року на одну третину передчасної смертності від неінфекційних захворювань, до яких входить і цукровий діабет. До цього причетні багато секторів суспільства, в тому числі, уряд, роботодавці, медики, педагоги, виробники, громадянське суспільство, приватний сектор, ЗМІ та громадськість в цілому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ