Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 7 лютого 1943 р. – перший бій УПА проти німців
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

7 лютого 1943 р. – перший бій УПА проти німців

7 лютого 1943 року відбувся перший бій Української Повстанської Армії проти німців. У ніч із 7-го на 8-ме лютого сотня УПА «Коробки» здійснила напад на нацистський гарнізон м. Володимирець.

Григорій Перегіянк - "Коробка" (фото із польської кримінальної справи)

7 лютого 1943 року перший бій УПА. Сотня Григорія Перегіняка - «Коробки», «Довбенка» напала на нацистський гарнізон у м. Володимирець. Втрати ворога - 11 осіб, зокрема комендант жандармерії, втрати повстанців - 1 вбитий та 1 поранений

Григорій Перегіянк - "Коробка"

Григорій Перегіняк (псевдо: «Коробка», «Довбенко»; 8 січня 1908, с. Старий Угринів — 22 лютого 1943, містечко Висоцьк) — організатор збройних відділів УПА на Волині.

Народився 8 січня 1908 року в селі Старий Угринів (тоді Калуський повіт, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорська імперія), нині Калуський район, Івано-Франківська область.

Був засуджений поляками за замах на староугринівського солтиса Ільківа — прислужника окупантів та приналежність до ОУН на довічне ув'язнення (вбивство провокатора), деякий час перебував у в'язниці «Святий Хрест» (Вронки, Келецького воєводства, Польща) разом із односельцем Степаном Бандерою — Крайовим провідником ОУН та іншими засудженими Львівським та Варшавським судовими процесами, звільнився у вересні 1939 р. Пройшов військові курси ОУН у 1940 р., учасник похідної групи ОУН у 1941 р., вояк збройних відділів ОУН (Б) на Поліссі в 1942 р. На Поліссі організував перший військовий відділ — сотню для спеціальних завдань, особливо проти карних експедицій, які німці висилали для поборювання спротиву населення за нездачу контингентів чи висилання молоді до Німеччини.

22 лютого 1943 року загін «Довбенка» атакував німецький гарнізон чисельністю 200 вояків у містечку Висоцьк (тоді Сарненський ґебіт, Генеральна округа Волинь-Поділля, Райхскомісаріат Україна, нині Дубровицький район, Рівненська область). По ходу операції гітлерівці отримали ще підкріплення в 350 вояків час й наступ українських визволителів не вдався. Під час бою за звільнення містечка Висоцьк від німців, поліг смертю героя командир загону Григорій Перегіняк, скошений німецькими кулями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ