Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україну повернувся архів Надії Світличної

Архіви української правозахисниці та громадської діячки Надії Світличної повернулися в Україну. У Центральний державний архів літератури у Києві їх передала родина Надії Світличної. На думку фахівців, архіви Світличної дадуть змогу вивчати історію дисидентського руху в Україні.

Архів Надії Світличної, повернутий в Україну, нараховує понад чотири тисячі документів. Серед них, зокрема, і тексти матеріалів, що їх Світлична готувала для Радіо Свобода.

До повернення архівних документів долучились українські та американські дипломати і науковці. За словами заступника міністра культури Тимофія Кохана, серед архівів є переписка Надії Світличної з українськими політв’язнями, її доповіді для міжнародних правозахисних організацій та літературні твори.

«Основне — це неупереджений патріотичний підхід до опрацювання спадщини. Я переконаний, що в архіві є над чим попрацювати, і якщо уважно і ретельно підходити, там багато цікавих речей можна знайти!» — зазначає Кохан.

Дослідження архівів Надії Світличної важливі для вивчення дисидентського руху, каже її соратник, правозахисник Василь Овсієнко.

«Якби Надійчин архів увесь перевезти, тут би знайшлося кілька людей, котрі б роками сиділи і все те розбирали. А ми, доки є живі, могли б їх дещо проконсультувати, бо то — матеріали Гельсинської групи з прав людини через Надію ішли на захід», — говорить Овсієнко.

1973 року за активну участь в Українській гельсінській групі з прав людини Надію Світличну засудили до 4 років ув’язнення. Покарання вона відбувала у Мордовських концтаборах.

А у 1978 році Світлична виїхала до США. Там вона опікувалася долею радянських політв’язнів та відродженням української державності. Тривалий час Надія Світлична працювала на Радіо Свобода у Нью-Йорку, редагувала «Вісник репресій в Україні».

«У 60-і роки ми були молоді, звичайно, були ідеалісти, і мрійники. Чи це були мрії про незалежність? Мені здається, що то би було зависоко і забагато. Я особисто, мабуть, не дуже й вірила, що це станеться за мого життя. Але мрія була така. Слава Богу, дожили!» — згадувала Надія Світлична.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ