Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Гриценко розповів про що і як розмовляють Янукович, Юра Єнакієвський Фірташ, Хорошковський та Азаров

«Якби зараз хтось у Межигір’ї чи на Банковій записав розмову Януковича, Юри Єнакієвського, Фірташа, Хорошковського, Азарова, Джарти, Близнюка, Бойка, чим ці розмови відрізнялися б від тих, що на плівках Мельниченка? Йшлося б так само: в кого яку частоту або підприємство відібрати, хто кого прослуховував, кого з суддів чи прокурорів прижати. Єдина різниця: там був мат, а тут ще була б фєня».Про це у прямому ефірі «Шустер Live» заявив Анатолій Гриценко, лідер партії «Громадянська позиція», голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки та оборони.

Гриценко не високо оцінює шанси на розкриття справи Гонгадзе за нинішньої влади.«Ключові питання: а судді хто?» - зазначив політик. Гриценко повідомив, що 23 лютого звернувся до генерального прокурора з питанням щодо долучення плівок Мельниченка до справи Гонгадзе. У відповіді за підписом заступника генпрокурора Кузьмина було сказано, що плівки долучені до справи як речові докази, разом з експертизами, що підтверджують їхню справжність.

«Тобто вже не питання, чи вони дійсні. Це означає: якщо йти на очищення, треба починати не лише з тих, хто задіяний у справі Гонгадзе, а з тих, хто зараз знаходиться при владі. Треба відправляти у відставку Азарова, який на плівках організовував прослуховування людей, нинішнього вінницького губернатора Джигу, який у Верховній Раді стверджував, що це не тіло Гонгадзе, багато інших. В тому числі – Януковича, який, згідно плівок, впливав на суддів».

На думку Гриценка, фігуранти плівок мають залишити посади, а Янукович піти, принаймні,  на дострокові вибори. Так відбулося б в Європі. «Якщо Янукович їх залишить на посаді, то все це злий піарницький сценарій. Він завершиться судом, якому ніхто не повірить. Очищення не відбудеться, і цей злий рок буде висіти над країною далі. Весь світ знає прізвище Гонгадзе. І через прізвище Гонгадзе знає Україну».

Гриценко також не вірить у можливість проведення незалежного слідства по справі Гонгадзе.«Не треба вірити у казки, що прокурор, суддя може сам приймати рішення. Як при Кучмі все відбувалося під тиском, так і зараз ніхто не приймає рішення без команди згори».

Крім того, він додав, що за часів Кучми існував парламентський контроль над силовими структурами, якого зараз немає. А згідно внесених змін до Закону про прокуратуру, президент має право звільняти генерального прокурора на переліку підстав та «іншого». «Інше – це може бути колір краватки, невдалий настрій, що завгодно. Як тільки прокуратура зачепить когось, кого не захоче президент, генеральний прокурор буде звільнений. І він не може відстоювати право на свою роботу, як попередники».

Аналізуючи, чому влада дала новий поштовх справі Гонгадзе саме зараз, Гриценко припустив, що тут можуть бути мотиви помсти. «Показати, хто в домі хазяїн, прижати Пінчука з його трьома телеканалами, підвисити Литвина.  Я вже не кажу про те, щоб відволікти увагу від погіршення життєвих стандартів, невдалих реформ, падіння власного рейтингу».

Втім, Гриценко бачить і позитив у притягненні до розслідування колишніх високопосадових осіб.«Те, що зараз екс-президент Кучма, екс-прем’єр Тимошенко ходять щодня в прокуратуру, означає одну річ. На другий день після інавгурації нового президента в прокуратуру підуть Янукович, Азаров, Бойко і вся інша команда», - прогнозує Гриценко. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ