Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

12 квітня – особливий день в історії ЛАЗу

Півстоліття тому 12 квітня розпочалася нова епоха ХХ століття – епоха космонавтики, яку започаткував Юрій Гагарін. Свій вклад в історію космічних польотів зробив ЛАЗ, як єдине у світі підприємство, яке готувало спеціальні автобуси для перевезення радянських космонавтів. У практиці світового автобусовиробництва, спеціальні "космічні" моделі автобуса ЛАЗ стали ноу-хау. Про це повідомив прес-центр ЛАЗ.

Перший автобус для перевезення космонавтів був виготовлений під керівництвом Кашкадамова Бориса Павловича, тодішнього директора ЛАЗ. Естафету з виготовлення "космічних" автобусів ЛАЗ прийняв наступник Кашкадамова – Олександр Следь, який став керівником заводу у 1966 році. Саме Олександр Следь зробив найбільший вклад в історію розвитку ЛАЗу. Адже при його керівництві "Львівський автобусний завод" став найбільш міцним підприємством у Радянському Союзі.

Історія космонавтики та "Львівського автобусного заводу" впродовж років залишається тісно пов’язаною. Вагомий внесок "Львівського автобусного заводу" у галузь космонавтики була відзначено навіть у Книзі рекордів України та Книзі рекордів Гінеса. Зокрема, автобус ЛАЗ визнано єдиним в Україні та світі, що доправив першого космонавта на стартовий злітний майданчик, а також перевіз найбільшу кількість космонавтів.

У 2006 році "Львівський автобусний завод" відвідав космонавт двічі герой Радянського Союзу Борис Волинов, який привітав колектив заводу із 50 - річним ювілеєм з дня виходу першого автобуса. Окрім того, центру підготовки космонавтів ім. Ю. Гагаріна вручив диплом голові наглядової ради холдингу ЛАЗ Ігорю Чуркіну.

Сьогодні минає 50 років з часу, як Юрій Гагарін вийшов з автобусу ЛАЗ, помахав рукою, після чого відбувся перший офіційний політ у космос. З цієї нагоди Голова наглядової ради холдингу ЛАЗ Ігор Чуркін вітає усіх працівників та ветеранів ЛАЗу,. "Хочу подякувати та привітати усіх, хто безпосередньо брав участь у втіленні в життя цієї історичної події та кував славну історію нашого заводу. На жаль, сьогодні залишилися небагато ветеранів заводу, які добре пам’ятають ці славні сторінки заводу." - зазначив Голова наглядової ради холдингу ЛАЗ Ігор Чуркін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ