Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

8 серпня - Міжнародний день офтальмології

8 серпня у світі відзначається Міжнародний день офтальмології. Своє професійне свято лікарі-офтальмологи почали відзначати з 2004 року. Датою проведення Міжнародного дня офтальмології було обрано 8 серпня - день народження знаменитого російського хірурга-офтальмолога Святослава Федорова, внесок якого у розвиток цієї галузі медицини у світі є надзвичайно великим, повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Святослав Федоров створив штучний кришталик і провів експериментальну операцію з його імплантації. У 1969 році він зайнявся імплантацією штучної рогівки, а в 1973-му вперше у світі розробив і провів операцію з лікування глаукоми на ранніх стадіях (метод глибокої склеректомії, який згодом одержав міжнародне визнання). Офтальмологи всього світу досі широко використовують для корекції короткозорості методику, розроблену Федоровим. За ініціативи Федорова був створений Інститут мікрохірургії ока.

Міжнародний день офтальмології відзначають в Росії, Україні, США, Греції, Угорщині, Італії, Венесуелі, Чехії та інших країнах.

Велика група офтальмологічних захворювань включає в себе патологію повік,  кон'юнктиви, склери, рогівки, кришталика, склистого тіла, райдужної оболонки, сітківки, зорового нерва, окорухового апарату, орбіти, порушення рефракції, захворювання слізних органів, запальні захворювання очей, дальтонізм, очний кліщ - демодекоз, чужорідне тіло, опік ока, вади розвитку.

Симптомами, характерними для багатьох офтальмологічних захворювань є сльозотеча, почервоніння очей (при наявності запальних процесів, захворюваннях слізного апарату), зниження гостроти зору (внаслідок ураження заломлюючої системи ока, сітківки або зорового тракту), косоокість (в результаті зниження або підвищення тонусу окорухових м'язів або ураження нервів, що інервують їх), поява в полі зору темних плям або спалахів (в разі патології сітківки, кришталика, зорових нервів або іноді – ураженні потиличної частки головного мозку).

Довідка.

Як розповіла головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з офтальмології Олександра Павлів, починаючи з серпня 2016 року, заплановано регулярні виїзди офтальмологів ЛОКЛ в районні поліклініки, амбулаторії сімейної медицини, ФАПи з метою ранньої діагностики офтальмологічної патології. 2 серпня відбувся перший виїзд у Старосамбірський район, під час якого було оглянуто близько 120 пацієнтів. Виїзди спеціалістів до інших районів продовжаться щотижня згідно розробленого графіка.

За даними, наведеними завідувачем ІІ офтальмологічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні Всеволодом Юревичем, за підсумками минулого року у даному відділенні було проліковано 1822 хворих, з них консервативне (терапевтичне) лікування отримали 366 осіб (21,1%)  та 1456 хворих було прооперовано (79,9%). Зокрема, проведено оперативних втручань з приводу катаракти -  915, патології сітківки – 272 та глаукоми – 102. Середній показник ліжко-днів у відділенні становить 5,2.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ