Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нерезиденти тікають з України - загроза знецінення гривні

Зменшення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на руках в нерезидентів з початку 2011 року свідчить про те, що з України вивели 800 млн доларів. Це призвело до дестабілізації поля гривні та зменшення золотовалютного запасу, адже тепер ОВДП скуповує НБУ, а натомість продає золотовалютний запас. Минулого тижня Україна пережила технічний дефолт. Про це сьогодні, 6 жовтня, під час прес-конференції повідомив політолог, економіст, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.

За його словами, у Нацбанку спостерігається збільшення ОВДП. Однак НБУ не має власних коштів, щоб купувати облігації.

«Є два варіанти, звідки береться приріст: Або Нацбанк продає золотовалютні запаси держави, або ж він ініціює емісію, що в подальшому призведе до інфляції і до девальвації гривні», – зазначив Олег Соскін.

За його словами, НБУ свідомо іде до того, щоб гривня знецінилась: «НБУ готує грунт до девальвації гривні шляхом додаткового друку грошей».

«В 2011 рік відбулося значне скорочення облігацій внутрішньої державної позики, які є у власності нерезидентів. Ця сума зменшилася з 11 259 млн гривень станом на початок року до 5 126 млн гривень станом на сьогодні. Тобто, скорочення становить понад 6 млрд гривень, майже 800 млн доларів вийшло з України. Окрім того, борг уряду зростає», - вказав Олег Соскін на тривожну тенденцію.

Фото - ogo.rv.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ