Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський національний університет відзначає 350-річчя

Сьогодні,10 жовтня, о 10 год. в Актовій залі Львівського національного університету ім. Івана Франка розпочалась міжнародна конференція «Львівський національний університет імені Івана Франка: історія, виклики сучасності, візія майбутнього».

Конференція розпочалась студентським гімном «Гаудеамус» у виконанні хору народного ансамблю пісні й танцю «Черемош».

Ректор Іван Вакарчук привітав усіх з 350-річним ювілеєм Університету.

Він зазначив, що Львівський національний університет ім. Івана Франка тривалий час зі своєї 350 річної історії перебував у науково-освітньому просторі трьох держав. Певний період він був недоступним для талановитої молоді. Сьогодні ж університет є авторитетним науково-освітнім центром молоді.

«Львівський національний університет ім. Івана Франка займає третє місце серед вищих навчальних закладів всієї України. Саме завдяки університетській ініціативі запроваджено ЗНО. Ця реформа стала найвдалішою за всі роки незалежності»,– відзначив заслуги Університету Вакарчук.

Він додав, що станом на 1990 рік в Львівському національному університеті ім. Івана Франка функціонувало 79 кафедр, сьогодні – 132. «У 2010 році Університетом було опубліковано 21 підручник і 12 журналів», – наголосив ректор.

Серед двотисячного викладацького колективу близько 180 викладачів є професорами, понад 80 – кандидати наук і доценти.

За його словами, останні 10 років Університет долає шлях на зустріч автономії.

Почесний доктор ,лауреат Національної премії Т. Шевченка,Валерій Шевчук також привітав усіх з 350-річчям Львівського національного університету ім. Івана Франка. «Сьогодні маємо справжній духовний дім соборного, незалежного, українського народу», – наголосив він.

Додамо, що 1-15 жовтня проводяться святкові заходи з нагоди 350-річного ювілею Університету

Довідка:

Львівський національний університет імені Івана Франка (у 1918-1939 рр. Університет Яна Казимира) — один з найстаріших у Східній Європі та найстаріший в Україні університет. Він один з найпрестижніших університетів України.

Львівську академію з правами університету утворено 1661року. У 1773 році орден єзуїтів заборонено, університет закрито. Відновлено у 1784, називався Йосифінський університет. У 1805-1817 ліцей. У 1817 відновлено як Університет Франца I.

У 70-х роках ХІХ ст. на філософському факультеті Львівського університету навчався Іван Франко — всесвітньовідомий український мислитель, письменник, учений, перекладач, політичний та громадський діяч.

Указом від 8 січня 1940 р. Президія Верховної Ради УРСР присвоїла Львівському державному університету ім`я Івана Франка. Сьогодні тут працює одна з основних шкіл франкознавства в Україні

Фото - Михайло Дашкович

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ