Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

98 тисяч га землі на Львівщині простоюють і очікують на інвестора

Об’єднані територіальні громади очікують, що з 1 січня 2017 вступить у дію «Закон про передачу земель поза межами населених пунктів до компетенції об’єднаних територіальних громад».

Народні депутати від Львівщини вже пообіцяли своїм виборцям, що проголосують за нього. Адже зараз територіальні громади можуть розпоряджатися тільки землею, яка входить до меж міст, селищ або сіл.

Ця інформація прозвучала сьогодні, 7 липня, під час інтерв’ю-прес-конференції на тему: «Головні проблеми об’єднання територіальних громад на Львівщині», яка відбулася у Львівському прес-клубі.

За словами першого заступника голови Львівської облдержадміністрації Ростислава Замлинського, цей закон уже прийнятий у першому читанні. 
Він також повідомив, що більшість земель в області мають сільськогосподарське призначення.

- Наразі земельний банк у Львівській області налічує понад 900 тисяч га земель сільськогосподарського призначення. Це – і рілля, і сіножать, й інші. Більшість землі використовують фермери та агрогосподарства. Але ще близько 98 тисяч га землі просто простоюють і очікують на інвестора, - каже він.

Заступник голови Львівської обласної ради  Володимир Гірняк каже, що до  2013 року землями за межами населеного пункту розпоряджалися районні чи обласні адміністрації. Зараз – Держгеокадастр. 
- У нас є 90 відсотків землі, яка знаходиться за межами населених пунктів, і нею розпоряджаються не територіальні громади, - говорить він.

Виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України  Василь Абаімов пояснює це на прикладі однієї з сільських рад області.

- Візьмемо Стародобротвірську сільську раду. Територія налічує сім тисяч 400 га. Тут розташовані три села – Старий Добротвір, Стриганка та Тишиця і кілька хуторів. Населені пункти займають 10 га,  і саме цією землею і може розпоряджатися сільська рада. Всі інші понад сім тисяч їй не належать, - розповідає він.

Експерти зійшли на думці, що коли ця земля належатиме територіальним громадам, процес об’єднання стане привабливішим і просуватиметься швидше. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ