Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

1-11 грудня у Львові «Тиждень кіно Юрія Іллєнка»

1-11 грудня у Львові в кінотеатрі ім. О.Довженка компанія «Іллєнко Фільм» за підтримки голови Львівської облради, Державної служби кінематографії України та Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка проведе «Тиждень кіно Юрія Іллєнка». Програму відкриє показ нової версії відомої стрічки «Молитва за гетьмана Мазепу». Про це повідомили організатори.

Нова версія суттєво відрізняється порівняно із фільмом, що був представлений 2002 року на Берлінському кінофестивалі, і була створена Юрієм Іллєнком незадовго до його смерті. Серед змін - наявність багатоканального звуку, певне скорочення хронометражу (приблизно на 10 хв.) та поява закадрового коментаря автора, який дає пояснення як щодо історичного контексту подій фільму, так і, певною мірою, щодо історії створення та існування власне самого фільму.

Картину представить народна артистка України, дружина кінорежисера Людмила Єфіменко, Пилип та Андрій Іллєнки, а також виконавці ролей та друзі Юрія Іллєнко. Стрічку можна буде переглянути також і в інші дні протягом усього фестивалю.

Крім того, до складу ретроспективних показів також включено ще 7 фільмів Юрія Іллєнка, які сам автор вважав найвищими своїми досягненнями в кінематографії, а саме «Тіні забутих предків», «Криниця для спраглих», «Вечір на Івана Купала», «Білий птах з чорною ознакою», «Лісова пісня. Мавка», «Легенда про княгиню Ольгу» та «Лебедине озеро. Зона».

Всі фільми із цього переліку було відновлено цифровим способом в рамках державної програми відновлення та збереження кінематографічної спадщини Юрія Іллєнка, отже глядачі зможуть подивитися ці картини у якісних копіях, недоступних широкому загалу до цього часу.

Відвідати усі перегляди публіка зможе придбавши квитки у касах Кінотеатру ім. Довженка, розклад сеансів буде оголошено додатково.

В рамках «Тижня кіно Юрія Іллєнка» буде проведено презентацію книг Юрія Іллєнка «Парадигма кіно», «Доповідна апостолу Петру» в 3-х томах, а також щойно виданий однотомний варіант цієї книги «Юрко Іллєнко – Апостолу Петру». Також буде представлено збірку афоризмів та сентенцій Юрія Іллєнка «Криниця для спраглих», упорядником якої є Ірина Фаріон.

«Тижні кіно Юрія Іллєнка» з великим успіхом вже відбувся в інших містах України, зокрема у Києві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ