Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

9 листопада стартує конкурс знавців української мови імені Петра Яцика

9 листопада, в День української писемності та мови, офіційно стартує XIII Міжнародний конкурс імені Петра Яцика. Про це повідомили в Головному управлінні освіти Львівської ОДА.

Додамо, що цього року урочисте відкриття конкурсубуде на Рівненщині.

Урочистості з цієї нагоди будуть і на батьківщині Петра Яцика – в смт. Верхнє Синьовидне Сколівського району. Зокрема, відбудеться віче та святковий концерт «Українська мова – серця мого подих».

Довідка.

Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу.

Організатори – Міністерство освіти і науки України, Ліга українських меценатів за підтримки Міністерства культури і туризму України.

Перший Міжнародний конкурс знавців української мови було проведено у 2000 році. За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім'я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.

Петро Яцик (1921-2001) – відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження. З кінця 50-х років минулого століття почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори. Він став першим меценатом багатотомної «Енциклопедії українознавства», що видавалася у повоєнні роки. Найбільш відомим проектом, профінансованим Яциком, стало видання англійською мовою «Історії України-Русі» М. Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці меценат пожертвував 15 млн. доларів.

Петро Яцик заснував Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів» і був його почесним президентом. Сума пожертв на українські інституції в західному світі складає понад 16 млн. доларів. За багатолітню меценатську діяльність нагороджений «Почесною відзнакою Президента України» (1996 р.).

Петро Яцик вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об'єднує представників бізнесу з багатьох країн світу. Вони надали спонсорську підтримку у проведенні конкурсу та кошти для нагородження його переможців. Вагомий внесок на фінансування конкурсу зробив і сам Петро Яцик.

Петро Яцик народився у селі Верхнє Синьовидне на Львівщині. Закінчив семирічку, вчився на сільськогосподарських та залізничних курсах. Працював помічником машиніста. Емігрував 1943 року. У 1947 році закінчив Український технічногосподарський інститут у Регенсбурзі. З 1949 року жив у Канаді.

Він був обраний почесним доктором права Гарвардського університету, входив до Надзірної ради Колумбійського університету, став науковим консультантом Альбертського і Торонтського університетів. П. Яцик – один з фундаторів Інституту українських студій Гарвардського університету (США), засновник центру досліджень історії України ім. П. Яцика при Альбертському університеті (Канада), Освітньої фундації ім. Петра Яцика (її фонд налічує 4 млн. доларів), Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті, документаційного центру в бібліотеці ім. Джона П. Робертса при Торонтському університеті. Завдяки внесеним П. Яциком 750 тис. доларів відкрито спеціальний український відділ в Інституті ім. Гаррімана при Колумбійському університеті. Коштом мецената видано чимало наукових монографій з історії України, економіки, політології, медицини, етнографії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ