Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Аґнєшка Голланд працює над фільмом про Голодомор в Україні

Польська кінорежисера Аґнєшка Голланд працює над фільмом про трагедію Голодомору в Україні. Про це повідомило Польське радіо.

Отож, наступна кінострічка відомої польської режисерки називатиметься «Гарет Джонс» («Gareth Jones»). Це історія про валлійського репортера, який уперше у західній пресі заявив під власним іменем про трагедію Великого голоду в Україні – геноциду українського народу, організованого Радянською Владою та Сталіном. Пишучи правду, Гарет Джонс накликав сам на себе смерть. За день до свого 30-ліття його вбили. Дослідники припускають, що ймовірними вбивцями були агенти НКВС.

Стрічка розповідатиме про історію журналіста, який, попри заборону Радянського Союзу в’їжджати до України іноземним кореспондентам, вирушив у нелегальну мандрівку, у результаті якої він публікує матеріали, що покликані відкрити світові очі на політику Сталіна. Його тексти про Голодомор були опубліковані у багатьох відомих виданнях.

Зрештою, завдяки публікаціям Джонса Захід не тільки дізнався що відбувається в Україні. Ці матеріали стали джерелом натхнення для написання антиутопії «1984» Джорджом Орвеллом.

Аґнєшка Голланд наголосила, що Джонс розумів відповідальність, яку він ніс на той час як журналіст. У фільмі його позиція повністю суперечить діяльності репортера «The New York Times» - Волтера Дюранті, журналіста, який взяв ексклюзивне інтерв’ю у Сталіна, здобув престижну Пулітцерівську премію в журналістиці і наполегливо заперечував Голодомор у своїх роботах.

Нагадаємо, останній фільм Аґнєшки Голланд «Слід звіря» (пол. «Pokot») здобув «Срібного ведмедя» 67-го Берлінського кінофестивалю - «за відкриття нових можливостей у кіномистецтві».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ