Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Академію сухопутних військ звинуватили в порушеннях під час тендерів

Одним з найбільших порушників тендерного законодавства в частині закупівель є Національна академія сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Про це сьогодні, 31 жовтня, під час прес-конференції на тему «Хто і як дурить Prozorro. Відносно чесні способи усунути конкурентів та викинути небажаних учасників з торгів» , що відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила журналіст сайту «Наші гроші. Львів» Олександра Губицька.

«Щоби уникнути проведення відритих торгів, вони ділять продукти харчування на різні категорії і укладають угоди за допороговими угодами. Так, закупили окремо молоко і вершки, оселедець та сьомгу, телятину та курятину. В результаті уклала шість угод загальною вартістю майже 866 тис гривень», - розповіла вона.

Юристи ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» зверталися з листами до військової прокуратури з питаннями, що відбувається в Національній академії сухопутних військ зі закупівлями. Проте відповіді не отримали.

«А ще для них дуже характерна закупівля послуг у своїх родичів. Керівництво академії просто закуповує послуги у своїх зятів, доньок та інших родичів», - каже журналіст сайту «Наші гроші. Львів» Наталія Онисько

Наприклад, журналісти помітили, що Яворівська КЕЧ, яка обслуговує військове майно в тому числі і в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ (Яворівський полігон),  підписала договорів з фірмою «Капітальне будівництво і ремонт» на понад 20 млн грн. Ця фірма не лише надавала комунальні послуги, постачала будматеріали та дрова, але й без конкурсу ремонтувала казарми і гуртожитки. Якщо ж вона приходила на відкриті торги Яворівської КЕЧ, то перемагала у 80% випадків. При цьому, тендерний комітет Яворівської КЕЧ не заперечував, коли раптом «Капітальне будівництво і ремонт» подавало не всі потрібні документи.

«Наприклад, у травні цього року КЕЧ провела низку торгів, на яких вимагала довідку про досвід виконання аналогічного договору, стан його виконання, відгук замовника, а також копію самого договору. «Капітальне будівництво і ремонт» перемогло, не надавши ні довідок, ні відгуків – лише копію договору, до того ж, здебільшого, не на аналогічні товари», - зауважили журналісти сайту «Наші гроші. Львів».

А все тому що, на думку експертів, фірма «Капітальне будівництво і ремонт» належить Григорієві Онопрієнкові, який є шваґром начальника Яворівської КЕЧ Федора Савицького.
Крім того, Національна академія сухопутних військ закуповує послуги у підприємців, які входять у «чорний список Антимонопольного комітету України.

«Вже є дві рекомендації – розірвати договори, але вони не поспішають їх розривати. І ще відкрито два кримінальних провадження, але ці провадження ніяк не рухаються. До суду вони ніяк не дійдуть», - говорить Олександра Губицька.

Львівський прес-клуб 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ