Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Активіст отримав закордонний паспорт за 170 грн. після двох років судової тяганини

Громадський активіст Ігор Блюменталь нарешті отримав закордонний паспорт за 170 грн. після двох років судів з Державною міграційною службою. Паспорт йому видали в Орджонікідзевському районному відділі Державної міграційної служби України в Запорізькій області. Про це повідомили в Центрі політико-правових реформ.

Як заявив Ігор Блюменталь, рішення у його справі Верховний Суд України прийняв ще 3 грудня 2013 року, однак добитися його виконання вдалося тільки зараз.

«Не зрозуміло, чому після оприлюднення позиції ВСУ щодо неправомірності вимагати будь-яких інших сплат, крім держмита 170 грн, на особистих прийомах керівник ДМС Радутний та його заступниця Нікітіна далі вимагали у мене сплати  додатково 87.15 і 120 грн »,- зазначає Ігор Блюменталь. Але тим не менше паспорт нарешті видали.

Державна міграційна служба раніше аргументувала вимогу сплати додаткових коштів всупереч рішенню ВСУ тим, що чинними залишаються підзаконні акти, які передбачають такі платежі.

«Тепер Кабінет Міністрів України повинен забезпечити неухильне виконання судового рішення міграційною службою щодо усіх звернень за закордонними паспортами, а не лише у справі Ігоря Блюменталя»,- вважає експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

Адже рішення Верховного суду України щодо Ігоря Блюменталя було прийняте у справі про різне застосування одних і тих самих норм законодавства в подібних правовідносинах, і такі рішення мають не лише прецедентну силу для інших судів, але й є обов’язковими для органів виконавчої влади та інших суб’єктів владних повноважень, згідно з ч.1 ст.244-2 Кодексу адміністративного судочинства.

За словами експерта, необхідно вжити заходів для використання державного мита за закордонні паспорти на забезпечення процедури їх видачі (тобто на закупівлю бланків та інші адміністративні витрати), а не вимагати потрійної оплати з громадян.

Як відомо, Ігор Блюменталь вперше подав документи для отримання закордонного паспорта 24 травня 2012 року. У 2012-2013 роках він разом з іншим активістом Русланом Жировим у судових тяжбах дійшли до Вищого адміністративного суду, однак рішення касаційних судів у двох ідентичних справах мали різний результат. Нарешті, 3 грудня 2013 року Верховний суд України поставив крапку у цьому спорі і вирішив, що закордонний паспорт має коштувати за 170 грн. – і ні копійки більше.

Незважаючи на це рішення суду, громадянам на практиці, як і раніше, дуже важко добитися отримання закордонного паспорта без додаткових платежів. Окрім Ігоря Блюменталя це вдалося зробити активістові «Демократичного альянсу» Іванові Фурлету і харків’янці Ксенії Підопригорі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ