Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Аль-Каїда" захопила три міста на півдні Ємену

В Ємені бойовики терористичного угруповання "Аль-Каїда" цього тижня захопили три міста у провінції Аб'ян на півдні країни. Про це у п'ятницю, 3 лютого, агентству AFP повідомили представники в силових органах Ємену, а також джерела серед місцевих жителів.

Наступ ісламістів на міста Лодер, Шурка та Ахвар розпочався після того, як 30 січня адміністрація Сполучених Штатів Америки оголосила про "успіх" проведеної напередодні, 29 січня, операції своєї армії в Ємені, в результаті якої загинули мирні жителі, а також один військовослужбовець США.

Бойовики "Аль-Каїди" встановили навколо захоплених міст блокпости, а також підірвали дві будівлі, у яких раніше розміщувалися служби безпеки урядової адміністрації. Провінція Аб'ян раніше довгий час контролювалася "Аль-Каїдою", ісламістів вдалося витіснити з основних міст провінції лише у результаті масштабного наступу за підтримки коаліції на чолі з Саудівською Аравією.

Як повідомили AFP у органах безпеки Ємену, успіху ісламістів сприяв відхід з міст Лодера та Шурки урядових військ, які були невдоволені затримкою у виплаті їм зарплатні, а також недостатнім забезпеченням зброєю для протистояння бойовикам "Аль-Каїди".

Джерела агентства серед місцевих жителів висловлюють занепокоєння, що ісламісти можуть продовжити свій наступ на адміністративний центр провінції Аб'ян Зинджибар, який розташований лише на відстані 50 кілометрів від Адена, де нині перебуває уряд Ємену.

Нагадаємо, 29 січня військовослужбовці США провели операцію в провінції Ємену Ель-Бейда проти бойовиків місцевої гілки терористичної організації "Аль-Каїда". За даними центрального командування збройних сил США, були знищені 14 членів "Аль-Каїди на Аравійському півострові", тоді як за інформацією місцевих чиновників, загинув 41 підозрюваний у тероризмі та 16 цивільних.

Конфлікт у Ємені триває з вересня 2014 року, країна поділена між шиїтами-хуситами, котрих підтримує Іран, адміністрацією Хаді та терористичним угрупованням "Аль-Каїда на Аравійському півострові".

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ