Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Альтернативи тепловій генерації в Україні немає – Марунич

Чи вдасться цієї зими уникнути масових відключень електроенергії залежить від роботи теплової генерації. Однак на сьогодні теплові електростанції вибились з графіків накопичення вугілля на зими - через нестабільну роботу Енергоатома влітку їм довелось працювати зі збільшеною потужністю і спалити вугілля, яке б мало чекати на зиму.

Цю тему аналізує  zaxid.net. Зокрема, сайт пише, що ситуацію ускладнює те, що інші джерела електроенергії, наприклад, альтернативна енергетика чи гідроенергетика суттєво вплинути на енергобаланс не можуть. “Альтернативна генерація дуже мала за обсягом. Плюс, вона не здатна покривати піки споживання. У гідрогенерація потужність залежить від обсяги води. У нас було маловодне, без значної кількості опадів літо. Якщо зима буде малосніжною, то говорити про перспективи про більший обсяг використання гідрогенерації немає, - каже співголова Фонду енергетичних стратегій  Дмитро Марунич. - Альтернативи тепловій генерації, яка працює не вугіллі, для того аби замістити “вилітаючі” блоки АЕС, немає. Хіба імпорт, або обмеження споживання. Наразі контракту на імпорт з Росією не існує. Якщо він буде, то це буде аварійна допомога, яка досить дорога. Але це той варіант, який дозволить не відключати споживачів. Інші країни не здатні постачати в Україну електроенергію з об'єктивних причин”.

Опалювальний сезон Україна розпочинає, маючи у резервах чи не найменшу кількість газу та вугілля за останні роки. Та якщо попередні дві зими ми пережили без особливих ексцесів завдяки порівняно теплій погоді, то цьогоріч прогнозують рекордні морози, які протримаються мало не до середини березня. Найбільше занепокоєння у експертів викликають запаси вугілля, які не дотягують до планових майже на мільйон тонн. Адже саме від роботи теплової генерації залежить, чи зимуватимуть українці зі світлом. Атомна генерація, на яку робили ставку минулої зими, навантаження не витримала. Відтак, ще з літа тепловим станціям довелось збільшувати виробіток електрики, аби перекрити нестачу, яка виникла через те, що значну частину атомних блоків довелось вивести на ремонт.

“На складах електростанцій зараз десь 1,2 млн. тонн вугілля. На складах ТЕЦ десь 300 тисяч тонн. Це сукупно приблизно 1,5 млн. тонн, може, 1,6 млн. тонн. За планом, на 1 листопада має бути 2,8 млн. тонн. Важко говорити, чи вийдуть наші ТЕС на цей показний. Ймовірно, недотягнуть, - каже Дмитро Марунич. - Якщо зима буде холодна, ризики високі. У дуже холодні періоди споживання електричної енергії піднімалось до 30%. Треба цю різницю чимось компенсувати”. А компенсовувати нічим, оскільки основну частину електроенергії в Україні виробляють атомні та теплові станції. І саме через нестабільну роботу Енергоатому тепловикам не вдалось накопичити достатніх резервів палива.

Якщо ж імпортувати не готову електроенергію, а вугілля (з тої ж Південної Африки), теж не усе так просто. Середній тариф на електроенергію для теплової генерації за вісім місяців цього року покриває лише вартість вугілля у 1100 гривень за тонну, при тому, що вартість імпортного вугілля — 1900 гривень. Тому велике питання, хто компенсуватиме різницю в ціні. Та навіть вартість вугілля на державних шахтах вища, аніж та, що закладена в тарифі — в середньому 1370 грн. Крім того, борги Енергоринку перед станціями за уже вироблену електроенергію сягають кількох мільярдів гривень. Тобто генераціям бракує коштів, аби закуповувати заздалегідь значні обсяги вугілля, а шахтам в свою чергу бракує коштів на збільшення видобутку. Відтак, заручниками цієї непростої ситуацію можуть стати пересічні споживачі, які посеред зими можуть залишитись і без тепла, і без світла. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ