Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Американці думають, скільки інвестицій вкласти в Яворівський полігон

Американці подадуть пропозиції своєму керівництву щодо інвестування в розвиток інфраструктури Яворівського полігону, проте про розмір інвестицій говорити ще рано, - про це в коментарі „Гал-іnfо” розповів керівник прес-центру ЗОК Олександр Поронюк, розповідаючи про підсумки робочого візиту у Центр миротворчості та безпеки Яворівського полігону американської делегації з програми Глобальної ініціативи підтримки миротворчих операцій, що тривав 14-17 листопада 2006 року.
Нагадаємо, метою візиту американської делегації було оцінити існуючі можливості інфраструктури полігону, його навчально-матеріальної бази для подальшого опрацювання спільної концепції в інтересах розвитку Міжнародного навчального центру підготовки миротворчих сил.

Яворівський полігон розташований у центральній частині українського Розточчя. Площа - 7 тисяч га.
Був створений в 30-х роках минулого століття як полігон для польської армії, в 40-х роках, за радянської влади, його межі було значно розширено, через що військовими і владними структурами СРСР та Німеччини було зрівняно із землею понад 170 сіл та хуторів; виселено десятки тисяч українських, польських, німецьких, грецьких, єврейських родин; пропали тисячі документів виселених осіб; знівечено понад 40 тисяч гектарів родючих земель, садів, лісів; засипано майже півтора тисячі колодязів; підірвано і зруйновано 12 церков і каплиць, 2 костьоли; знищено 14 цвинтарів і сотні інших пам'яток історії та культури. Тисячі родин було переселено на Бесарабщину. Найбільше постраждали села Велика і Мала Вишенька, Хотинець, Біла, Щирець, Курники, Тростянець. Частково депортовано населення з Верблян, Немирова, Верещиці, Старич.
Яворівський військовий полігон нині відомий усьому світові, адже тут, починаючи з 1995 року, щороку проводяться міжнародні навчання "Щит миру" у рамках програми "Партнерство заради миру". До прикладу, у 1998 році участь у багатонаціональних миротворчих навчаннях брали представники оборонних відомств 18 держав, а у 2000 році — близько 1600 військовослужбовців з 26 країн світу.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ