Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

АМКУ має займатись регулюванням продовольчих ринків по всьому ланцюжку – від закупівлі до кінцевого споживача – Іван Стефанишин

АМКУ має займатись регулюванням продовольчих ринків по всьому ланцюжку – від закупівлі до кінцевого споживача. Про це в коментарі «Гал-info» зазначив заступник голови ЛОДА Іван Стефанишин, коментуючи звернення АМКУ до КМУ надати місцевій деякі інструменти регулювання цін на продовольчих ринках.
«АМКУ пропонує дозволити застосовувати відповідне пропорційне зменшення граничного розміру торговельної надбавки у разі підвищення цін на основні продовольчі товари більш як на 5%, але АМКУ мав би дати відповідь, хто допустив шалене і необґрунтоване зростання закупівельних цін на продовольчих ринках, наприклад на олію та молоко, замість того, щоб надавати місцевому самоврядуванню право обмежувати торгову надбавку», – зазначив Стефанишин.
Водночас щодо пропозиції АМКУ впровадити типовий договір, що укладатимуть місцеві органи влади та хлібопекарські підприємства, в якому передбачатиметься те, що виробники повинні використовувати отримане з держрезерву борошно виключно для виробництва соціальних сортів хліба, то Стефанишин зазначив, що запропонована система вже діє і не потребує яких-небудь обмежень. «Ми проводимо роботу з виробниками, і вони вже працюють за запропонованою системою, тому укладати якісь договори недоцільно. Скільки можна укладати договорів, треба працювати», – сказав Стефанишин.
Нагадаємо, АМКУ звернувся до уряду з низкою пропозицій щодо стабілізації продовольчих ринків. Зокрема АМКУ запропонував надати повноваження місцевим органам виконавчої влади застосовувати відповідне пропорційне зменшення граничного розміру торговельної надбавки у разі підвищення цін на основні продовольчі товари більш як на 5%. Крім того, запропонував впровадити типовий договір між владою та хлібопекарськими підприємствами, згідно якому виробники були б зобов‘язані використовувати отримане з держрезерву борошно виключно для виробництва соціальних сортів хліба. Також АМКУ запропонував розробити та винести на розгляд ВРУ два законопроекти: "Про внутрішню торгівлю" та "Про ціни перепродажу продовольчих товарів".
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ