Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Андрій Садовий ігнорує Олега Синютку

У сфері львівського двовладдя наростає конфлікт між очільником Львова і очільником Львівської області: керівник області ще не може «Жити по-новому» в місті, а керівник Львова не хоче.
фото: Варіанти

Брюссель програв Москві у гібридному протистоянні, бо не вміє фахово брехати. Президент США у правовому протистоянні отримав перемогу над американськими популістами, а з Путіним вирішив не розкурювати люльку миру. Китай підтримав керівництво М’янми у боротьбі проти місцевих ісламських радикалів, за яких ратував Рамзан Кадиров, а Норвегія ймовірно суттєво обвалить руский рубль.

Львівський транспорт як камінь спотикання

У прес-центрі Львівської ОДА повідомили, що міськвиконком Львова вже двічі проігнорував їхнє звернення і не реагує на пропозицію ЛОДА покращити у місті трафік маршруток. Від 2 вересня у Львові запровадили транспортні нововведення, внаслідок яких маршрут міжміських та приміських маршруток обмежили. Відтепер маршрутки вже не будуть курсувати містом, а зупинятимуться тільки на визначених автостанціях.

Львівська обласна організація роботодавців транспорту передбачала, що внаслідок таких нововведень у пасажирів виникнуть проблеми з доїздом, тому попросила міськвиконком збільшити число маршруток у місті та скоригувати маршрути до всіх АС Львова.

Звернення від ЛОДА до ЛМР подали 4 вересня, а 6 вересня скерували до міськвиконкому ще одне – стосовно забезпечення городянам належного доїзду із периферійних зон Львова  до центру міста. Проте міськвиконком не зреагував на жодне із клопотань ЛОДА. Схема курсування маршруток не змінилась і проблема доїзду пасажирів до центру міста залишилась.  

У цьому випадку службову невідповідність продемонстрували у більшій і в меншій мірі обидві сторони – і відомство Андрія Садового, і відомство Олега Синютки.

За всі роки на посаді міського голови Андрій Садовий так і не вирішив питання міського транспорту. Від 1 січня 2012 року у Львові запрацювала нова маршрутна схема, яку за 540 тисяч євро розробили фахівці «Львівської політехніки» і компанії «Луїс Бергер». По-перше, як з’ясувалось, фахівці «Львівської політехніки» без іноземної опіки самі упоратись не могли, а по-друге, нова транспортна схема поламала попередню, яка була вже роками усталеною і майже цілком зручною для городян. Сьогодні у Львові нема ні 6 радіальних маршрутів, якими за одним квитком можна дістатись з одного кінця міста в інший, ні стабільного графіку перевезень на решті хордових маршрутах.

В управлінні транспорту Львівської міськради запевняють, що у Львові курсує 538 автобусів, однак через GPS-навігацію можна побачити тільки 470 одиницях транспорту. Нагадаємо, що відповідно транспортної схеми фірми «Луїс Бергер», за яку заплатили 540 тисяч євро, як теж на підставі проведених конкурсів 15 грудня 2011 року – у транспортну епоху Миколи Жука – станом на сьогодні містом повинно курсувати 596 маршруток, із яких 100 – великогабаритні, із інтервалом максимум 10 хвили і від 6:00 до 23:00. А до ініціації львівського міськвиконкому створити нову транспортну схему за чималий єврогріш, тобто до 2011 року, по Львову курсувало 760-800 маршруток, отож у той час перевезення городян було відносно комфортним.

Стосовно халатності у відомства Олега Синютки. Водії транспортних засобів, які підпорядковані Львівській ОДА, курсуючи містом і також отримуючи від пасажирів необліковану готівку, ще мали нахабство вимагати у пенсіонерів по 2 гривні. Мовляв, в області діє закон Синютки – із пенсіонерів брати 50% за проїзд. А водій скотина, наголосимо ще раз – скотина, приміського маршруту №138 навіть вважав, що має право задовольнити своє садистське его – висадити під дощ змоклу наскрізь 11-річну дитину. Проявів такої дикості  було достатньо з боку перевізників, підпорядкованих ЛОДА, і з боку перевізників, підпорядкованих міськвиконкому Львова.

У секторі відповідальності Ірини Гримак, заступниці голови ЛОДА, яка курує, зокрема, і сферу транспортних перевезень, не належно виконують посадові обов’язки, не займаються профілактикою з перевізниками, аби покращити якість надання транспортних послуг. У департаменті дорожнього господарства, транспорту та зв’язку ЛОДА або навіть не знали, або вдавали незнайство, що водії на маршрутах обласного підпорядкування вчиняють злочин на території Львова, де юридично діє постанова Кабміну щодо перевезень пенсіонерів, а не домовленість ЛОДА із перевізниками. Очевидно беруть приклад від Ірини Гримак, яка від 2 серпня не спроможеться знайти час для  інтерв’ю й розповісти громаді про свій персональний вклад як у покращення транспортних перевезень, так  і в програму утилізації муніципальних твердих відходів.

У гібридному протистоянні ЄС програв РФ

Серед окремих країн Балканського регіону Москва провела успішну дезінформацію, спрямовану на нівелювання фінансової допомоги цим країнам від ЄС. Про це повідомила Катаріна Матернова, заступниця гендиректора директорії NEAR (Сусідство і розширення ЄС), під час прес-конференції в Києві. Вона зазначила: «Ми на Балканах зробили навіть не в десятки, а в сотні разів більше ніж РФ, але в окремих країнах 76% населення переконане, що Москва – їхній головний донор. Нам у ЄС необхідно долати системні проблем в комунікації».

Катаріна Матернова повідомила, що в Брюсселі врешті вирішили переглянути і політику публічності європейської допомоги для України, яка часом теж залишається непомітною для широкого українського загалу.

Суд США став на бік Дональда Трампа

Верховний суд США призупинив дію рішення Федерального апеляційного суду, в наслідок чого набула чинності заборона президента США на в'їзд у країну для більшості біженців. Раніше Федеральний апеляційний суд США надав дозвіл впускати до країни біженців, які мали офіційне запрошення від американських організацій, що займаються переселенням. Це рішення стосувалось понад 24 тисяч осіб, що мають намір прибути до США із Ірану, Лівії, Сомалі, Судану, Сирії та Ємену.

Перший антимігрантський указ президента Дональда Трампа, який з'явився наприкінці січня, вже через тиждень заблокували суди у штатах Вашингтон і Міннесота.

У березні Дональд Трамп підписав новий указ, який забороняє видавати візи громадянам Сомалі, Ірану, Сирії, Судану, Лівії та Ємену, а також впроваджує тимчасову заборону приймати будь-яких біженців. Окружний суд штату Меріленд заблокував і цей указ. На думку суддів, рішення президента Дональда Трампа суперечить Конституції.

У червні адміністрація Білого Дому звернулась до Верховного суду, який у зазначеній антимігрантській суперечці підтримав точку зору президента і констатував: антиміграційний указ Дональда Трампа не суперечить Конституції США.

Путін пропонував Трампові розкурити люльку миру

На третій місяць президентства Дональда Трампа йому надійшла пропозиція від Путіна щодо нормалізації відносин між РФ і США, – повідомив американський портал «Buzzfeed», у розпорядження якого надали копію цього звернення. У кремлівській пропозиції був заклик до цілковитого відновлення дипломатичних, військових і розвідувальних каналів комунікації, скасованих між двома країнами після військової інтервенції РФ в Україну та Сирію.

Фактично Путін пропонував велике відновлення попереднього перезавантаження відносин між США і СРСР. Передбачалось, що спершу необхідно провести зустріч руского спецпредставника з кібербезпеки з американським колегою для обговорення тенденцій інформаційної безпеки у світі. Потім до травня провести двосторонні спеціальні консультації щодо Афганістану, іранської ядерної угоди, ситуації в Україні та денуклеаризації Корейського півострова. А до персональної зустрічі Дональда Трампа із Путіним у Гамбурзі ще мали відбутись особисті зустрічі керівництва ЦРУ, ФБР, Ради національної безпеки та Пентагону із візаві від Москви.

Анжела Стест, експертка у питаннях РФ і колишня національна розвідниця під час адміністрації Джорджа Буша, яка також бачила путінський план, була вражена рускою цинічністю. Вона розповіла: «Ця пропозиція просто ігнорує все, що призвело до погіршення наших відносин. На Москві зробили вигляд, наче ніколи не було їхнього втручання у вибори США та інтервенції в Україну».

Голос Кремля Пєсков підтвердив інформацію, Кремль передав Трампу план швидкої нормалізації відносин між Росією і США, проте «Москва не зустріла взаємності від Вашингтона».

У Білому Домі очевидно сказали: ми не проти розкурити люльку миру, але перше, за все скоєне, необхідно отримати по потилиці томагавком, аби у майбутньому на Москві знову не виникали спокуси паскудити в світі.

Китай підтримав М'янму

У Пекіні вважають, що міжнародна спільнота насправді повинна підтримати м'янманський уряд, який підозрюють у геноциді проти народу рохінджа, – повідомило видання «The Independent». У публікації сказано, що від 25 серпня й до сьогодні орієнтовно 400 тисяч представників народу рохінджа, які сповідують іслам, втекли у Бангладеш. Таку цифру біженців назвали у Міжнародній організації міграції.

Головний правозахисник ООН засудив уряд М'янми за переслідування рохінджа, назвавши його «хрестоматійним прикладом етнічної чистки». Уряд переважно буддистської країни запевняє, що бореться з групами ісламських бойовиків, які складаються з представників народу рохінджа, а військові М'янми роблять все, щоб уникнути жертв серед мирних мешканців.

Ген Шуань, прес-секретар міністерства закордонних справ Китаю, повідомив, що його країна засуджує насильство в штаті Ракхін. Речник китайського МЗС зазначив: «Ми підтримуємо зусилля М'янми зі збереження миру і стабільності. Ми сподіваємось, що порядок і нормальне життя будуть відновлені якомога швидше».

Аун Сан Су Чжі, фактична лідерка М'янми і лауреатка Нобелівської премії миру, не братиме участі у 72 сесії Генеральної Асамблеї ООН. Причиною є криза із біженцями рохінджа на північному заході країни та потреба сконцентруватись на вирішенні внутрішніх проблем М'янми. Влада країни повідомила, що очікує можливих терактів та бунтів від бойовиків-мусульман, які належать до етносу рохінджа. Повідомлення про терор і переслідування мирних представників етносу рохінджа Аун Сан Су Чжі назвала вигадкою ісламських екстремістів і некомпетентністю ООН.

Біткоіни – це шахрайство

Видання «Financial Times» повідомило, що під час конференції у нью-йоркському офісі британського банку «Barclays» Джеймс Даймон, генеральний директор фінансового холдингу «JPMorgan Chase», жорстко розкритикував застосування криптовалюти, назвавши її шахрайством. Він зазначив: «Якби у нас був трейдер, який би вирішив торгувати біткоінами, я б звільнив його за секунду з двох причин. По-перше – це проти наших правил, а по-друге – це нерозумно».

Видання уточнило, що нині вартість одного біткоіна оцінюється орієнтовно у $4,2 тисячі, тоді як наприкінці 2015 року вона становила менше $250 за біткоін. Вартість біткоіна може досягти і $20 тисяч, проте в остаточному підсумку ця криптовалюта все одно «вибухне». Джеймс Даймон наголосив: «Це шахрайство, і я, чесно кажучи, просто вражений тим, що ніхто цього не бачить і не розуміє. Єдиний хороший аргумент, про який я чув, полягає в тому, якщо ви перебуваєте у Венесуелі, Еквадорі або Північній Кореї, або якщо ви наркодилер чи вбивця, тоді вам зручніше користуватись біткоінами, аніж доларами США».

Нагадаємо, на Москві фінансові аналітики дійшли висновку, що запровадження в обіг криптовалюти дозволить нейтралізувати наслідки економічних санкцій проти Кремля та створить можливість їх обійти.

Час «Х» незабаром постукає у двері Кремля

Найбільший зарубіжний інвестор у рубль і руский державний борг – Пенсійний фонд Норвегії – оголосив про рішення повністю ліквідувати свої вкладення в економіку РФ. Найбагатший суверенний фонд на планеті, чиї активи в 2017 році досягли 1 трильйона доларів, планує розпродати облігації країн, що розвиваються, і залишити в портфелі тільки цінні папери у доларах США, євро і британських фунтах.

Рускому валютному ринку доведеться пережити масштабний відтік іноземного капіталу, який припадав на придбання облігацій уряду РФ і підтримував курс рубля в умовах санкцій Заходу і падіння світових цін на нафту.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ