Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Андрій Садовий виправив недогляд судді

Міський голова Львова оголосив догану своєму підлеглому і однопартійцеві за корупцію. Представники бізнесу вивели із України $2 млрд дивідендів. Прем’єр Гройсман вважає, що Кабінет міністрів уже подолав падіння економіки, проте ціни на продукти харчування вказують на протилежне. За фасадом пенсійної реформи заможні й далі багатіють.

Догана посадовцеві

Керівникові ЛКП «Львівелектротранс» оголосили догану за корупційні дії. Посадовець Михайло Сидорович, він же і депутат політичної партії міського голови Львова, вирішив приховати від громадськості факт придбання автомобіля «Mercedes-Benz» вартістю майже півмільйона, щоби поповнити сімейний автопарк, у якому вже має «Nissan» і «Land Rover».

Михайло Сидорович придбав автомобіль «Mercedes-Benz» у квітні 2017 року, а декларацію про суттєві зміни майнового стану подав аж наприкінці травня, коли його неправомірним вчинком уже цікавились пильні працівники прокуратури. Згідно Закону «Про запобігання корупції» службовець зобов’язаний добровільно декларувати суттєві зміни майнового стану впродовж 10 днів від часу настання таких змін.

У червні прокуратура скерувала матеріали корупційної справи Михайла Сидоровича до Франківського суду Львова, де суддя Світлана Мартьянова упродовж кварталу не знайшла часу її розглянути й поповнити штрафом, який мав би сплатити чиновник, державну скарбницю, звідкіля сама та її підлеглі отримують заробітну платню.

Громадськість розгублена і не знає, що думати: суддя Світлана Мартьянова допустила традиційну службову недбалість чи була мотивована іншими невідомими чинниками. Можливо фактом, що Михайло Сидорович є депутатом Львівської обласної рада від Франківського району Львова. До речі, на сайті Львівської обласної ради депутат Михайло Васильович Сидорович і досі числиться директором Львівського комунального автотранспортного підприємства №1.

Після судового меценатства судді Світлани Мартьянової прокуратура Львівської області звернулась до міського голови Львова з вимогою притягти свого підлеглого і однопартійця до дисциплінарної відповідальності. У Львівському міськвиконкомі посадовцеві Сидоровичу оголосили догану.

Інфляція в Україні

Головна причина зростання інфляції полягає не тільки у подорожчанні продуктів харчування, тютюну та алкоголю, але і в підвищенні зарплат, збільшенні витрат компаній на енергоресурси. До цих факторів іще додались низький урожай овочів і фруктів, вереснева девальвація гривні, зростання комунальних витрат, а також зменшення субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Ще один стимулюючий фактор для інфляції – підвищення пенсій у жовтні.

Бізнес вивів із України $2 млрд дивідендів

Національний банк України повідомив, що за період 2016-2017 років обсяг операцій із репатріації дивідендів із України сягнув понад $2 мільярдів. Регулятор наголосив, що $2 мільярди – це тільки половина коштів, які представники бізнесу мають намір перерахувати за кордон від моменту зняття заборони на здійснення таких операцій. Речники НБУ констатували: «Цей показник становить майже 42% від суми, заявленої компаніями, які повідомляли банкам про наміри репатріювати дивіденди».

Економічне зростання в умовах кризи і торгової блокади

Президент України заявив, що Україна досягла економічного зростання в умовах кризи і торгової блокади. Про це він повідомив під час зустрічі з новообраними керівниками та депутатами об’єднаних територіальних громад. Раніше Петро Порошенко відзначив досягнення макроекономічної стабільності і тенденцію до економічного зростання України. Так, за словами керівника держави, за 6 місяців реальний ВВП збільшився на 2,5%, інфляція склала 10,2% за 9 місяців; а будівництво зросло на 25,4% за 8 місяців 2017 року.

Уряд подолав падіння економіки

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що Україна подолала 17% економічне падіння. Про це він заявив під час зустрічі з парламентською коаліцією «Народний фронт». Прем’єр розповів: «Відбулось 17% падіння економіки, енергетична та економічна блокада, 108000 грн на рахунку 45-мільйонної країни – це був справжній виклик, який нам вдалося подолати. Отож наше сьогоденне завдання – продовжити розвиток національної економіки та капітальний ремонт країни».

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's (S&P) підтвердило довгостроковий суверенний рейтинг України в іноземній і національній валютах на рівні «B-B». По обох рейтингах «стабільний» прогноз. Однак, якщо українська влада не виконає розпорядження МВФ і не отримає черговий кредит, суверенний рейтинг України буде переглянутий у бік зниження.

Кабінет міністрів України випередив Європу

Україна впевнено обігнала країни Європи за ростом цін на продукти харчування. За рік споживчий кошик українців подорожчав на понад 15%. Лідером здорожчання став національно утворюючий продукт – сало. За даними державної статистики, ціна національного продукту зросла на фантастичні 67%, свинина – на 47%, яловичина – на 34%.

Київ заплатив українофобській Москві понад $2 мільярди

Від початку з 2005 року, коли до влади прийшов Ющенко, а в помічниці йому напросилась Тимошенко, Україна заплатила Путіну понад $2 мільярди за зберігання відпрацьованого ядерного палива, – повідомила Марі Йованович, посол США в Україні. Марі Йованович переконана, що ці кошти Україна могла інвестувати в модернізацію власних енергогенеруючих компаній.

Ігор Насалик, міністр енергетики та вугільної промисловості, підтвердив, що в 2,5 рази дешевше використовувати для утилізації відпрацьованого пального власне ЦСВЯП (Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива), аніж зберігати його на РФ.

Закуліса пенсійної реформи і життєві реалії

Після гучних заяв і активного биття у литаври реформ, стало відомо, що для майже 5 мільйонів пенсіонерів збільшення пенсій не досягло навіть 200 гривень, а для майже 100 тисяч обраних зросло на понад 5000 гривень. Оббираючи більшість пенсіонерів, уряд «реформаторів» забезпечив «пенсійну еліту». Від 1 жовтня 2017 року вибірковий розподіл бюджетних коштів по діапазонах підвищення пенсій має такі параметри:

● для 98,8 тис. елітної пенсійної групи – понад 5000 грн;

● для 651,9 тис. піделітної пенсійної групи – від 2000,01 до 4500 грн;

● для 1332,0 тис. осіб – від 1000,01 до 2000 грн;

● для 1291,6 тис. осіб – від 500,01 до 1000 грн;

● для 559,8 тис. осіб – від 400,01 до 500 грн;

● для 670,2 тис. осіб – від 300,01 до 400 грн;

● для 839,8 тис. осіб – 200,01 до 300 грн;

● для 4794,8 тис. осіб – до 200 грн.

Окрім того, від 1 липня уряд Гройсмана відмінив державний контроль за зростанням цін на продукти харчування задля вигоди латифундистів і торговельних мереж. Відтепер бенефіціари урядової постанови №394 будуть безконтрольно збільшувати ціни, виходячи зі середньостатичного підвищення пенсій на 2500 гривень. Для майже 7 мільйонів пенсіонерів, які отримали підвищення пенсій до 500 гривень, це буде відчутно-дошкульний «дарунок Гройсмана».

Водночас і число сімей, які вимушені отримувати субсидії, продовжує зростати. Станом на вересень неспроможні себе утримати 42% від загального числа українських домогосподарств. Унаслідок підняття цін і тарифів до європейського рівня, для українців, які отримують зарплати на рівні третього або й четвертого світу, стали непосильними для оплати навіть неякісні пострадянські послуги ЖКГ.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ