Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Антикорупційний суд можна створи до кінця 2017 року, - Ситник

Створення антикорупційного суду в Україні зараз на етапі величезної маніпуляції з боку діючої влади. Судова влада усунулась від розгляду справ корупціонерів. Про це сьогодні, 31 березня, під час прес-конференції у Львові, відповідаючи на запитання Гал-інфо, розповів Директор НАБУ Артем Ситник.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Він наголосив, що з’являється велика кількість заяв від влади щодо неконституційності цього процесу. У тому числі і заяви Генпрокуратури.

«Чому ми виступаємо за створення антикорупційного суду в Україні? Ми намагаємося пояснити нашу позицію, бо з’являється маніпуляція, що ми хочемо зупинити судову реформу. Це не так. Ми приймаємо участь у судовій реформі», - наголосив Артем Ситник.

Він пояснив, що навіть якщо судова реформа буде успішною, вона закінчиться не раніше, ніж через п’ять років.

«В жовтні почався конкурс на суддів Верховного суду, і ще нічого не зроблено, а це лише перший етап. Весь цей час проведення реформи справи щодо топ-чиновників будуть валятися в судах. Засідання по топових справах відбуваються один раз у два місяці. Рано чи пізно суспільство поставить питання: який сенс в арештах і документуванні, якщо справи просто не розглядають?», - зазначив Артем Ситник.

Він переконаний, що створення антикорупційного суду – це паралельний етап судової реформи.

«П’ять років потрібно на судову реформу, а антикорупційний суд в рамках єдиної судової системи можна створити при наявності відповідного законодавства вже до кінця 2017 року. І тоді справа зрушиться, і розгляд справ буде значно швидшим», - зазначив голова НАБУ.

Артем Ситник додав, що з травня 2016 року розглядається в суді справа працівника прокуратури, який давав хабар члену конкурсної комісії НАБУ за працевлаштування в НАБУ. І ця справа лежить до цього часу не розглянута в суді.

«Зараз є законопроект в парламенті. Законодавчий процес запущений. Чи вистачить політичної волі для прийняття цього закону – ось головне питання. Створення цього суду є головним маячком угоди з МВФ. Чи вистачить політичної волі парламенту? Західні партнери чітко моніторять ситуацію в України і дали жорсткий месидж, що створення цієї інституції необхідно для завершення антикорупційної реформи в Україні», - заявив Артем Ситник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ